Στελλάκη Αγγελική

Ο πληθυσμός της Ινδίας αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 181 εκατομμύρια άτομα, φτάνοντας, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, τα 1,21 δισεκατομμύρια. Η χώρα αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων μέχρι το έτος 2030. Ωστόσο, τα αγόρια φαίνεται πως προτιμούν οι Ινδοί, μιας και το ποσοστό των αγοριών που γεννιούνται ξεπερνά αρκετά εκείνο των κοριτσιών.

Όπως δείχνει η απογραφή, στην Ινδία ζουν τώρα περισσότεροι άνθρωποι από ότι στις ΗΠΑ, την Ινδονησία, τη Βραζιλία, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές -σε συνδυασμό. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με άλλες δεκαετίες -μόλις 17,6% σε σχέση με 21,5% προηγούμενων απογραφών.

Η απόσταση μεταξύ των ποσοστών αγοριών και κοριτσιών που γεννιούνται έχει αυξηθεί, με τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν ότι λιγότερα κορίτσια γεννιούνται στη χώρα ή επιβιώνουν. Η ανισορροπία στα ποσοστά αγοριών και κοριτσιών βρίσκεται στα χειρότερα επίπεδα από την ανεξαρτησία του 1947.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 914 κορίτσια γεννιούνται για κάθε 1.000 αγόρια ηλικίας μέχρι έξι ετών. Η διαφορά αυτή λαμβάνει επίσης υπόψη τη βρεφική ή παιδική θνησιμότητα που είναι μεγαλύτερη στα κορίτσια.

Οι εκτρώσεις θηλυκών εμβρύων είναι συχνό φαινόμενο στην Ινδία, αν και η έκτρωση για λόγους επιλογής φύλου απαγορεύεται. Ωστόσο, στην Ινδία τα αγόρια θεωρούνται από πολλούς ως οι διεκδικητές της οικογενειακής περιουσίας και αυτοί που φέρνουν τα λεφτά στο σπίτι.

«Είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί πολύ» δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής απογραφής, την ώρα που η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να επανεξετάσει την πολιτική της σχετικά με αυτό το θέμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ