Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες αφήνει πίσω της η πολιτική κρίση στην Ακτή του Ελεφαντοστού
Έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ακτή του Ελεφαντοστού, φοβούμενοι το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Επιτροπή έρευνας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα δημιουργήσει ο ΟΗΕ, την ώρα που η Γαλλία ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ληφθούν κυρώσεις κατά του Λ.Γκμπάγκμπο.
Στελλάκη Αγγελική
Έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπολογίζεται ότι μπορεί να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ακτή του Ελεφαντοστού, φοβούμενοι το ξέσπασμα ενός εμφυλίου πολέμου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Επιτροπή έρευνας για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα δημιουργήσει ο ΟΗΕ, την ώρα που η Γαλλία ζητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ληφθούν κυρώσεις κατά του Λ.Γκμπάγκμπο.
Η μετεκλογική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο που δεν εγκαταλείπει την εξουσία και του νεοεκλεγμένου και αναγνωρισμένου Αλασάν Ουαταρά έχει εξελιχθεί σε έντονη και βίαιη αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών τους με πολλούς νεκρούς και τη χώρα να βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης.
«Όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια επικρατεί στο Αμπιτζάν στην Ακτή Ελεφαντοστού και βλέπουμε μια αιφνίδια αύξηση των εκτοπισμών» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
«Ο μαζικός εκτοπισμός στο Αμπιτζάν και αλλού έχει πυροδοτηθεί από τους φόβους για έναν γενικευμένο πόλεμο» σημείωσε, λέγοντας ότι ένα εκατομμύριο άτομα ενδέχεται να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Η εκτίμηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από την προηγούμενη.
Την Παρασκευή, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη διεθνή επιτροπή έρευνας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί στην Ακτή Ελεφαντοστού από τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Νοεμβρίου του 2010.
Αλλά και η Γαλλία προωθεί ένα προσχέδιο απόφασης που θα επιβάλει στον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπάγκμπο και στους στενούς του συνεργάτες κυρώσεις.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσα στην επόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο Γάλλος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Ζεράρ Αρόντ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο ανακοίνωσε ότι η βία συνιστά έναν «δρόμο χωρίς έξοδο» και κάλεσε εκ νέου για έναν διάλογο μεταξύ των αντίπαλων πλευρών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- «Τίτλοι τέλους» από τον Άντι Μπέρναμ στην ψηφιακή ταυτότητα που προωθούσε ο Κιρ Στάρμερ
- Δείτε την απονομή των χάλκινων μεταλλίων στην Αγγλία (vid)
- Το Ισραήλ σκότωσε πενταμελή οικογένεια στη Γάζα – Ένα παιδί έλειπε την ώρα της επίθεσης – Δέκα νεκροί συνολικά
- Αποδοκιμασίες επειδή ο Μπέλιγχαμ έδωσε το πέναλτι στον Σάκα για να κάνει χατ τρικ (vid)
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
- Τρομερός Εμπαπέ: Έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ (vid)
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση (vids)
- Ο Τραμπ ζητά από την CENTCOM να ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως» κατά του Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442