Νέα μεγάλη διεθνής έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει τα πορίσματα προηγούμενων μελετών ότι οι άνθρωποι που έχουν συσσωρευμένο λίπος στην μέση, κινδυνεύουν πιο πολύ να υποστούν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που συσσωρεύουν λίπος στους γοφούς και τους γλουτούς.

Νέα μεγάλη διεθνής έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει τα πορίσματα προηγούμενων μελετών ότι οι άνθρωποι που έχουν συσσωρευμένο λίπος στην μέση, κινδυνεύουν πιο πολύ να υποστούν έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, συγκριτικά με εκείνους που συσσωρεύουν λίπος στους γοφούς και τους γλουτούς.

Οι ερευνητές (περίπου 200 από 17 χώρες), με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Ντάνες του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ της Βρετανίας, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο επιστημονικό έντυπο The Lancet, μελέτησαν περίπου 220.000 ανθρώπους.

Επιβεβαίωσαν μεν ότι η παχυσαρκία (δείκτης σωματικής μάζας πάνω από 30) αποτελεί σοβαρό παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, όμως διαπίστωσαν επίσης ότι τελικά δεν έχει σημασία η κατανομή του πάχους στο σώμα, όπως επίσης μικρή σημασία έχει με ποιο τρόπο μετράται το βάρος (με βάση το δείκτη σωματικής μάζας, την περιφέρεια της μέσης ή την αναλογία μέσης-ισχίων).

Προηγούμενες έρευνες είχαν συμπεράνει ότι οι άνθρωποι με «κεντρικού τύπου παχυσαρκία» («μήλα»), που έχουν πιο πολύ λίπος γύρω από την μέση τους, αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο τριπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με όσους έχουν γενικού τύπου παχυσαρκία.

Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι αν και το βάρος και το λίπος θα έπρεπε να παρακινήσουν τους ανθρώπους σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, τελικά οι καλύτεροι προγνωστικοί παράγοντες για ένα μελλοντικό έμφραγμα είναι η αρτηριακή πίεση του αίματος, η χοληστερόλη και το ιστορικό διαβήτη.

Η νέα έρευνα παρακολούθησε επί μια δεκαετία περίπου μια σειρά από βασικούς δείκτες (βάρος, διάμετρος ισχίων και μέσης, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη κ.α.) σε 220.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας, εκ των οποίων σχεδόν 14.000 υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Το συμπέρασμα ήταν, όπως είπε ο Δρ Ντάνες, ότι «κατά βάση, όλοι οι τύποι παχυσαρκίας είναι γενικά εξίσου κακοί», όσον αφορά την καρδιά. Είπε ακόμα πως «η νέα μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι αν έχουν ήδη υπολογιστεί οι συμβατικοί παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση του αίματος και η χοληστερόλη, στη συνέχεια οι μετρήσεις του επιπέδου του λίπους πολύ λίγα έχουν να προσθέσουν (από άποψη κινδύνου)».

Η παχυσαρκία έχει προσλάβει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας, που πλήττει περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους, υπερδιπλάσιους σε σχέση με το 1980. Από την άλλη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, που προκαλούν εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου διεθνώς, σκοτώνοντας περίπου 17,1 εκατ. ανθρώπους ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

ΑΠΕ/Reuters,health.in.gr,BBC

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr