Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Κρέας, ψάρια, πουλερικά

Κρέας, ψάρια, πουλερικά – Διαλέξτε άπαχο μοσχάρι ή άπαχο κιμά. Να θυμάστε ότι ακόμη και το πιο άπαχο είδος κιμά έχει περισσότερο λίπος από το άπαχο κρέας. – Το συκώτι, τα νεφρά, το μυαλό και γενικά όλα τα εντόσθια έχουν πολλή χοληστερόλη και θα πρέπει να περιοριστούν ή να παραλειφθούν. – Διαλέξτε χοιρινό χωρίς καθόλου […]

Κρέας, ψάρια, πουλερικά

– Διαλέξτε
άπαχο μοσχάρι ή άπαχο κιμά. Να θυμάστε ότι ακόμη και το πιο άπαχο είδος κιμά
έχει περισσότερο λίπος από το άπαχο κρέας.
– Το συκώτι, τα νεφρά, το μυαλό και γενικά όλα τα εντόσθια έχουν πολλή χοληστερόλη
και θα πρέπει να περιοριστούν ή να παραλειφθούν.
– Διαλέξτε χοιρινό χωρίς καθόλου ορατό λίπος.
– Όλα τα κομμάτια του μοσχαριού είναι σχετικά άπαχα, εκτός από τις κοτολέτες
και το στήθος.
– Τα άπαχα κομμάτια του αρνιού είναι το μπούτι και το μπροστινό πόδι.
– Από τα είδη κυνηγιού, το κρέας ελαφιού, το κουνέλι και ο φασιανός είναι άπαχα,
ενώ η πάπια και η χήνα έχουν πολύ λίπος.
– Τα επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά) μπορούν να καταναλωθούν μόνο όταν περιέχουν
μέχρι 10% λίπος. Πολλά από αυτά (μορταδέλα, λουκάνικα) περιέχουν πολλά κεκορεσμένα
λιπαρά οξέα.
– Τα ψάρια, ακόμα και τα παχιά, περιέχουν λιγότερα κεκορεσμένα λιπαρά οξέα
και χοληστερόλη από το κρέας και τα πουλερικά και επομένως αποτελούν σαφώς καλύτερη
επιλογή.
– Τα ψάρια, σε οποιαδήποτε κατάσταση, μπορούν να καταναλώνονται άφοβα (φρέσκα,
κατεψυγμένα, κονσέρβας, καπνιστά, παστά κ.λπ.).
– Τα οστρακοειδή (γαρίδες, αστακός, χταπόδι, μύδια, καλαμαράκια κ.ά.) περιέχουν
πολύ λιγότερο λίπος και θερμίδες από το κρέας και τα πουλερικά, αλλά αρκετή
χοληστερίνη.
– Το περισσότερο λίπος στα πουλερικά βρίσκεται στο δέρμα τους. Αφαιρώντας το,
μειώνετε κατά πολύ το περιεχόμενό τους σε λίπος. Επιλέξτε λοιπόν κοτόπουλο,
χωριάτικες κότες ή γαλοπούλα για το κρέας σας. Αποφύγετε τη χήνα και την πάπια
αλλά και τα επεξεργασμένα προϊόντα από κοτόπουλο, γιατί είναι πιο πλούσια σε
κεκορεσμένα λιπαρά οξέα.
– Συχνά θα δείτε τη λέξη «άπαχο» ή κάτι παρόμοιο που χρησιμοποιείται για να
δείξει ότι το μοσχάρι, το αρνί ή το χοιρινό έχουν λιγότερο ορατό λίπος. Αυτές
οι ετικέτες υπάρχουν επίσης σε αλλαντικά αλλά και σε άλλες τροφές. Πάντως οι
όροι «άπαχο», «λάιτ», «χαμηλά λιπαρά», «χωρίς λίπος» κ.λπ., οι οποίοι αναφέρονται
γενικά σε τροφές που περιέχουν λιγότερο λίπος, μπορούν να δημιουργήσουν σύγχυση.
Το λάιτ μπορεί να σημαίνει και ανοιχτόχρωμο, όπως ας πούμε στην περίπτωση του
λαδιού, ή ότι το προϊόν περιέχει λιγότερες θερμίδες, όπως τα αναψυκτικά. Αυτά
τα προϊόντα δεν έχουν οπωσδήποτε και λιγότερο λίπος.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο