Ελλιπής ετοιμότητα της Ελλάδας απέναντι σε ενδεχόμενο τσουνάμι
Ελλιπής είναι ο εξοπλισμός της χώρας μας απέναντι στο ενδεχόμενο να εμφανιστεί τσουνάμι στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Όπως εξηγεί ρεπορτάζ του Βήματος, το «Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι» του Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει μείνει στα... χαρτιά, λόγω της έλλειψης οργάνων, δηλαδή ειδικών «παλιρροιογράφων», σε διαφορετικά σημεία των ελληνικών θαλασσών.
Ισμαηλίδου Ελισάβετ
Ελλιπής είναι ο εξοπλισμός της χώρας μας απέναντι στο ενδεχόμενο να εμφανιστεί τσουνάμι στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου. Όπως εξηγεί στο Βήμα ο καθηγητής κ. Κώστας Μακρόπουλος, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το «Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι» του Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει μείνει στα… χαρτιά από τη στιγμή της ίδρυσής του τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Αιτία δεν είναι η έλλειψη προσωπικού αλλά η έλλειψη οργάνων, δηλαδή ειδικών «παλιρροιογράφων» (ή αλλιώς «τσουναμογράφων») οι οποίοι μετρούν το ύψος της στάθμης της θάλασσας σε διαφορετικά σημεία των ελληνικών θαλασσών.
«Χωρίς τους είκοσι παλιρροιογράφους, συνοδευόμενους από είκοσι συστήματα GPS, το Κέντρο είναι στην ουσία μια ‘άπορος κορασίδα’. Βέβαια, δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι παντελώς απροστάτευτη, καθώς λειτουργεί άριστα το εγκατεστημένο δίκτυο σεισμογράφων που καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τσουνάμι. Η μόνη διαφορά είναι ότι ένας παλιρροιογράφος δίνει πολύ πιο γρήγορα την ένδειξη για τη δημιουργία παλιρροϊκού κύματος και έτσι επιτρέπει στις αρχές να λάβουν αποφάσεις για την εκκένωση της περιοχής που διατρέχει κίνδυνο», εξηγεί ο κ. Μακρόπουλος.
Κατόπιν προκήρυξης εκ μέρους της Κοινωνίας της Πληροφορίας, είχε δρομολογηθεί η αγορά των είκοσι παλιρροιογράφων με χρηματοδότηση αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς η αγορά τους είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με αίτηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ωστόσο, μέλη των τριών πανεπιστημιακών σεισμολογικών φορέων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας) εξέφρασαν αντιρρήσεις μέσω επιστολών προς το ΔΣ της Κοινωνίας της Πληροφορίας και προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Ως αποτέλεσμα εδώ και ένα μήνα η διαδικασία έχει πρακτικά «παγώσει».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: Τελευταίο φιλικό πριν τη Ναϊμέγκεν
- Σύρος: Αναπαράσταση και αυτοψία στο σπίτι όπου μαχαιρώθηκε η 42χρονη διασώστρια
- [ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση
- Τσιτσιπάς: «Τα αεροδρόμια θα έπρεπε να έχουν μια ουρά για όσους ξέρουν να βγάζουν το λάπτοπ τους»
- TikTok και σούπερ μάρκετ: Πώς τα social media αλλάζουν τον τρόπο που ψωνίζουμε
- Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία, με ισχυρά φαινόμενα και πτώση θερμοκρασίας – Red code σε τρεις περιοχές
- Φταίει η Τεχνητή Νοημοσύνη που μιλάμε πιο απότομα;
- Παναθηναϊκός: «Το ποσοστό μεταπώλησης που διατήρησε η Χάποελ Μπερ Σεβά στον Κάνγκουα»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)










![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442