Προς αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότηση του Κτηματολογίου
Στενή συνεργασία για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης του Κτηματολογίου έχουν την παρούσα περίοδο τα συναρμόδια υπουργεία. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας πως θα προχωρήσει έως τα τέλη του έτους στη δημοπράτηση κτηματολογικών έργων 4 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δικαιωμάτων, έργο που χαρακτηρίζεται κοστοβόρο. Κυβερνητικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι το 2015 και η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου μέχρι το 2020.
Στενή συνεργασία για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης του Κτηματολογίου έχουν την παρούσα περίοδο τα συναρμόδια υπουργεία.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί έναντι της τρόικας πως θα προχωρήσει έως τα τέλη του έτους στη δημοπράτηση κτηματολογικών έργων 4 εκατομμυρίων επιπρόσθετων δικαιωμάτων, έργο που χαρακτηρίζεται από παράγοντες της αγοράς «φιλόδοξο και κοστοβόρο». Κυβερνητικός στόχος είναι η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στα μεγάλα αστικά κέντρα μέχρι το 2015 και η ολοκλήρωση του συνόλου του έργου μέχρι το 2020.
Αν και το Εθνικό Κτηματολόγιο καταρτίζεται με αυτοχρηματοδότηση μέσω του «κτηματόσημου» των 35 ευρώ, οι πόροι αυτοί δεν αρκούν για να διασφαλίσουν το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου, που υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι, αφού το πρόγραμμα του Κτηματολογίου δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτοχρηματοδότηση εξετάζεται η συνεισφορά κοινοτικών κονδυλίων. Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος διαψεύδουν σενάρια για διπλασιασμό του κτηματόσημου.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Περιφερειακής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο σε συνεργασία, προκειμένου να ενταχθούν έργα κτηματογράφησης στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), αλλά και να βρεθούν οι πόροι της εθνικής συμμετοχής.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις διαδικασίες σύνταξης και λειτουργίας του Κτηματολογίου. Αυτές αφορούν στην ταχύτερη υλοποίηση των νέων προγραμμάτων κτηματογράφησης, σε διαδικαστικά προβλήματα του Ν2664/1998 για τη διόρθωση εγγράφων, στην εισαγωγή ειδικής διαδικασίας για την διόρθωση κτηματολογικών διαγραμμάτων σε περιοχές που έχουν εντοπιστεί προβλήματα, αλλά και στη ρύθμιση θεμάτων που θα εξασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ΚΟ υπό το άγχος για τα «γαλάζια» ποσοστά και το βάρος των ποινικών διώξεων για ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΚΕ για επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Μας θυμίζει τι σημαίνουν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών
- Μυθικό «κράξιμο» στην Αργεντινή για την έλλειψη σεβασμού στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία (vid)
- Νέα εποχή για την παραλία της Φρεαττύδας
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο – «Θράσος της κυβέρνησης»
- Μητσοτάκης για 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: «Δεν ξεχνούμε, επαγρυπνούμε»
- Αποκαθίσταται ο φωτισμός στον δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία Παλαιοχώρας
- Ρένα Δούρου: Ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)



































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442