Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει επιχειρησιακές συμβάσεις

Μία στις τρεις επιχειρήσεις δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει επιχειρησιακές συμβάσεις

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας «People for Business» μία στις τρεις επιχειρήσεις είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα στο 2011. Από τους εκπρόσωπους των εταιριών, σε ποσοστό 28% δήλωσαν έτοιμοι να να μειώσουν μισθούς, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (77,2%) θεωρεί ότι η σύναψη των νέων συμβάσεων θα συμβάλλει στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Παπαδής Κώστας

Μία στις τρεις επιχειρήσεις προτίθεται να συνάψει και να εφαρμόσει μειώσεις μισθών μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων εντός του 2011, ενώ το 59% των εκπροσώπων των επιχειρήσεων απαντά αρνητικά σε αυτή την προοπτική.

Ένα υψηλό ποσοστό επιχειρήσεων (40,9%) θεωρεί τις επιχειρησιακές συμβάσεις ως απαραίτητη επιλογή για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας καισε 45,4% πιστεύουν ότι η καθιέρωσή τους κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή σε ποσοστό45,5%, τα στελέχηεκτιμούν ότι οι μειώσεις μισθών -που θα επιφέρουν οι νέες συμβάσεις- θα επιδεινώσει τις σχέσεις και θα οδηγήσει σε σύγκρουση τις διοικήσεις των επιχειρήσεων με τους εργαζόμενους.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε έρευνα της εταιρείας «People for Business» με θέμα την «εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων το 2011».

Η έρευνα έγινε σε δείγμα 145 μικρών μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ενώ συμμετείχανκαιστελέχητων εταιρειών αυτών (γενικοί διευθυντές, διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού και managers).

Στόχος,η διερεύνηση των προθέσεων των επιχειρήσεωνγιατη σύναψη ή όχι επιχειρησιακών συμβάσεων εντός του τρέχοντος έτους. Καθώς καιο προσδιορισμός των παραγόντων που θα λάμβαναν υπόψη τους πριν προβούν σε μία τέτοια ενέργεια.

Τα στοιχεία της έρευνας

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, έτοιμη να εφαρμόσει τις επιχειρησιακές συμβάσεις το 2011 δηλώνει 1 στις 3 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, σε ποσοστό 28%οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεωνείπαν ότι έχουν πρόθεση ναπροχωρήσουν σε μειώσεις μισθών ενώ αρνητική ήταν η απάντηση των συναδέλφων τους σε ποσοστό59%. Στελέχη σε ποσοστό12% τόνισανπως δεν γνωρίζουν τις προθέσεις της διοίκησης της εταιρείας.

Θετικά αντιμετωπίζουν τις επιχειρησιακές συμβάσεις στελέχη ανθρώπινου δυναμικού σε ποσοστό62,3%.Στο 36% ανέρχονται εκείνοι που θεωρούν ότι η διαμόρφωση του πλαισίου των επιχειρησιακών συμβάσεων παρουσιάζει κενά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων (77,2%) βλέπειτη σύναψη των νέων συμβάσεωνως παράγοντα που θα διασφαλίσει τιςθέσειςεργασίας. Εκφράζεται ωστόσο προβληματισμός για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη μείωση των μισθών στην παραγωγικότητα της επιχείρησης, όπως και στις εσωτερικές σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης.

Ειδικότερα, 54,51% από τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού που ρωτήθηκαν,δήλωσανότι η μείωση των μισθών θα μειώσει παράλληλα και την παραγωγικότητα της επιχείρησηςενώ σε ποσοστό 45,45% εκτιμούν ότι θα προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων και θα διαταραχθεί ηεργασιακή ειρήνη στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Διαφορετικές εκτιμήσεις εκφράζονται και για τους λόγους που θα πρέπει να συνυπάρχουν για την σύναψη μια επιχειρησιακής σύμβασης.

Σε ποσοστό40,9% οι εταιρείεςθεωρούντην εφαρμογή των επιχειρησιακών συμβάσεων απαραίτητη επιλογή για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας. Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότιφθάνουν το 27,7%οι επιχειρήσεις που πιστεύουν ότιοι μισθοί πρέπει να μειωθούν μόνο εάν οι ίδιες κινδυνεύουν με πτώχευση. Κατά 22,7%υποστηρίχθηκε ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι απαραίτητεςπροκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις. Επιπλέον,το 8,7% εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα επισημαίνει ότι αυτές πρέπει να καθιερωθούν για την αποφυγή της μετατροπής των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης.

Τέλος, το 51% τωνσυμμετεχόντων στην έρευναδήλωσε πως οι μειώσεις μισθών θα πρέπει να αφορούν μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες στελεχών και όχι το σύνολο του προσωπικού. Αντίθετα από τους υπόλοιπουςπου εκτιμούνότι θα πρέπει να αφορούν όλους του εργαζόμενους της επιχείρησης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024