Συστράτευση για την εθνική επιβίωση ζητά ο Δ.Δασκαλόπουλος, πυρά κατά των αντιμνημονιακών
Κατά των «ποικιλώνυμων δυνάμεων της αντίδρασης» που αντιτίθενται στο μνημόνιο τάχτηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε ομιλία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη-Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη, Αξιοπιστία». Κάλεσε παράλληλα σε συστράτευση για την επιβίωση της χώρας και την αποφυγή ακόμα μεγαλύτερων προβλημάτων, αν και επισήμανε ότι το μνημόνιο δεν αρκεί.
Δουρμούσογλου Μιχάλης
Κατά των «ποικιλώνυμων δυνάμεων της αντίδρασης» που αντιτίθενται στο μνημόνιο τάχτηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος σε ομιλία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η Ελλάδα στον Παγκόσμιο Οικονομικό Χάρτη-Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη, Αξιοπιστία». Κάλεσε παράλληλα σε συστράτευση για την επιβίωση της χώρας και την αποφυγή ακόμα μεγαλύτερων προβλημάτων, αν και επισήμανε ότι το μνημόνιο δεν αρκεί.
«Όσοι είναι ζωντανοί και δημιουργικοί έχουν χρέος να μην παραμένουν άλλο σιωπηλοί, υπάρχουν στη σημερινή Ελλάδα δυνάμεις που μπορούν να εγγυηθούν την αλλαγή», επισήμανε ο κ. Δασκαλόπουλος που επιτέθηκε για μια ακόμη φορά σε όσους αντιτίθενται στο μνημόνιο, κάνοντας λόγο μια ετερόκλητη συμμαχία από κομματικά, συντεχνιακά, συνδικαλιστικά και καιροσκοπικά συμφέροντα που λυμαίνονταν το χρεοκοπημένο κράτος της μεταπολίτευσης και δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα για να απονομιμοποιήσει το μνημόνιο στη συνείδηση της κοινωνικής πλειοψηφίας.
«Αν επικρατήσουν οι ποικιλώνυμες δυνάμεις της Αντίδρασης, με την περικεφαλαία του υπερπατριωτισμού και την προβιά του αντικαπιταλισμού, η Ελλάδα θα καταντήσει μια υποβαθμισμένη τριτοκοσμική χώρα της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κι ο λαός μας θα υποστεί συνέπειες τέτοιες, που θα κάνουν την τωρινή σκληρή εποχή του μνημονίου να μοιάζει με παράδεισο», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Η σιωπηλή πλειοψηφία «θέλει να επιβιώσει και όχι να αυτοκτονήσει συλλογικά ακολουθώντας τις δημαγωγικές κραυγές τους», πρόσθεσε.
Ο κ.Δασκαλόπουλος τόνισε ωστόσο ότι «το αντιμνημόνιο δεν πείθει, από την άλλη, το μνημόνιο δεν αρκεί» γιατί η πρόκληση εθνικής επιβίωσης, που αντιμετωπίζουμε απαιτεί πολύ περισσότερα από εμάς.
«Θα σωθούμε από το ναυάγιο της μεταπολίτευσης μόνο αν εμείς προχωρήσουμε σε ευρύτερες και ριζικότερες τομές αποδόμησης του σπάταλου κράτους -τις οποίες το πολιτικό σύστημα δεν θέλει ή δεν μπορεί-, μόνο αν εμείς μειώσουμε το τεράστιο χρέος- ενεργοποιώντας το νεκρό κεφάλαιο της δημόσιας περιουσίας-, μόνο αν εμείς επιτύχουμε μια νέα μορφή ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Το διακύβευμα, επισήμανε, δεν είναι πλέον αν θα ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, αν θα γίνουν περισσότερες ή λιγότερες μετατάξεις, αν θα πουληθεί η μια ή η άλλη ΔΕΚΟ, αν θα εκποιήσουμε τα αχρηστευμένα ασημικά μας αλλά αν θα πτωχεύσουμε ή όχι. Κάλεσε δε σε συστράτευση «για να φέρουμε στο προσκήνιο μια κοινωνική εμπροσθοφυλακή με καθαρή συνείδηση -των δυσκολιών και των ευθυνών, που συνεπάγεται το εγχείρημα της ανταγωνιστικής ανασυγκρότησης της χώρας».
«Υπάρχει, ανέφερε ακόμη, μια τάξη εργαζομένων, που διεκδικούν επάξια δουλεύοντας αντί να εκβιάζουν κατ’ επάγγελμα διαδηλώνοντας. Υπάρχει μια σύγχρονη ιδιωτική πρωτοβουλία που καταξιώνει την τόλμη, την παραγωγική προσπάθεια, την ικανότητα. Υπάρχει μια νέα γενιά προσοντούχων, που είναι από τη φύση της ανήσυχη και δημιουργική. Υπάρχει μια Ελλάδα που μπορεί να αναμετρηθεί επί ίσοις όροις με την κρίση, αναδεχόμενη χωρίς φόβο το κόστος της αναγκαίας αλλαγής. Στην Ελλάδα αυτή ανήκει δικαιωματικά το μέλλον. Και δεν νοείται να της το στερήσουν όλοι εκείνοι που έχουν συμφέρον να μας γυρίσουν πίσω».
«Κάθε τόπος κατακτά τελικά τη θέση που του εξασφαλίζουν οι δημιουργικότεροι πολίτες του -όχι οι κηφήνες του. Θα υπερβούμε το σημερινό αδιέξοδο μόνο αν περάσουμε από τη χρεοκοπημένη μεταπολίτευση των πελατών στη νέα μεταπολίτευση των πολιτών», κατέληξε ο κ. Δασκαλόπουλος.
* Οι προτάσεις του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα θα συζητηθούν σε εκδήλωση με θέμα “Επιχειρηματικότητα χωρίς Εμπόδια: Ανοίγοντας Δρόμους για την Ανάπτυξη”, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος την Παρασκευή 11 Μαρτίου σε ξενοδοχείο της Αθήνας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
- Τρομερός Εμπαπέ: Έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ (vid)
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση (vids)
- Ο Τραμπ ζητά από την CENTCOM να ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως» κατά του Ιράν
- Κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο της κενυατικής προεδρίας – Οι χάκερ ζητούσαν ως λύτρα 5 bitcoin
- Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στον Μιλέι να επισκεφθεί τον πρώην πρόεδρο Μπολσονάρο
- Πυρκαγιές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Εκκενώθηκαν ισραηλινοί οικισμοί
- Τουριστικό «μπαμ» λόγω Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442