Ο προσωρινός μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF, θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να μπορεί να προχωρά στην επαναγορά χρέους χωρών-μελών με δημοσιονομικά προβλήματα δήλωσε την Τρίτη από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και εξέφρασε την προσδοκία αυτό να περιληφθεί στην τελική συμφωνία.

«Στην τελική συμφωνία, πρέπει να υπάρξει μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού ως το 2013, μεγαλύτερη ευελιξία σε αυτόν τον μηχανισμό, έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά και να φτάνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην επαναγορά χρέους, σε όσες χώρες ενδιαφέρονται, με καλύτερους όρους δανεισμού», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου συμπλήρωσε ότι η επαναγορά του χρέους από τους ομολογιούχους θα είναι εθελοντική.

Την Δευτέρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα συσταθεί από το 2013 θα διαθέτει κεφάλαια συνολικού ύψους 500 δισ. ευρώ, αλλά μετέθεσαν τις όποιες αποφάσεις για αλλάγες στον προσωρινό μηχανισμό στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαρτίου.

Kόμμα του συντηρητικού κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας προσανατολίζεται, ωστόσο, να απορρίψει την ιδέα επαναγοράς ομολόγων από οποιοδήποτε όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η χρηματοδότηση χρέους μέσω της ΕΚΤ, της ΕΕ ή άλλων κρατών- μελών πρέπει να αποκλειστεί εντελώς», αναφέρεται σε κείμενο εργασίας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Άνγκέλα Μέρκελ για τη Βαυαρία, πρόσβαση στο οποίο εξασφάλισε το Reuters.

Σύμφωνα με το κείμενο που είδε το Reuters, η CSU αποκλείει «ειδικά την χρηματοδότηση μέσω ευρωομολόγων, την αγορά κρατικών ομολόγων μέσω της ΕΚΤ ή του EFSF/ESF ή την παροχή δανείων σε υπερχρεωμένα κράτη της ευρωζώνης για να επαναγοράσουν ομόλογά τους στην δευτερογενή αγορά».

Το έγγραφο δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ηγεσία του κόμματος. Η CSU εκπροσωπείται αυτόνομα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας