Για την πιθανότητα να περάσει η εξουσία της Αιγύπτου στα χέρια της ριζοσπαστικής ισλαμικής αντιπολίτευσης προειδοποιεί ο Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες, λέγοντας ότι ένα φανατικό θρησκευτικό καθεστώς στην Αίγυπτο δεν θα ήταν καλύτερο από την απουσία της δημοκρατίας.

«Ανέκαθεν είχαμε και εξακολουθούμε να έχουμε μεγάλο σεβασμό για τον πρόεδρο Μουμπάρακ» δήλωσε ο Πέρες στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε σε νεοδιορισθέντες πρεσβευτές στην κατοικία του στην Ιερουσαλήμ.

«Δεν λέμε πως όλα όσα έκανε ήταν σωστά, όμως έκανε ένα πράγμα για το οποίο εμείς τον ευγνωμονούμε: διατήρησε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή» ανέφερε ο Ισραηλινός πρόεδρος.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δώσει οδηγίες στην κυβέρνησή του να μην σχολιάσει τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Ωστόσο, στο Ισραήλ ο πρόεδρος, τα καθήκοντα του οποίου είναι κυρίως εθιμοτυπικά, δεν λογοδοτεί στην κυβέρνηση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα Haaretz το Ισραήλ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν τη σταθερότητα του αιγυπτιακού καθεστώτος.

Στο έγγραφο Ισραηλινοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι είναι «προς το συμφέρον της Δύσης και του συνόλου της Μέσης Ανατολής η διατήρηση της σταθερότητας του καθεστώτος στην Αίγυπτο».

«Πρέπει, κατά συνέπεια, να σταματήσει η δημόσια κριτική κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ» αναφέρεται στο έγγραφο.

Εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, ενώ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να απαντήσει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό