Υπέρ της παράτασης για ένα χρόνο της στρατιωτικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν, ψήφισαν την Παρασκευή οι Γερμανοί βουλευτές. Η απόφαση ελήφθη παρά τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι οι Γερμανοί τάσσονται κατά της παράτασης αυτής. Την αποστολή αστυνομικής δύναμης ενέκρινε η Ολλανδία.

Οι Γερμανοί βουλευτές ανανέωσαν την εντολή παρουσίας της στρατιωτικής δύναμης στο Αφγανιστάν για ένα χρόνο, δηλαδή έως τις 31 Ιανουαρίου του 2012, ενώ έθεσαν ως ανώτερο αριθμό στρατιωτών τους 5.350.

Τετρακόσιοι είκοσι βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 116 κατά, ενώ 23 απείχαν. Πέρυσι, υπέρ της ανανέωσης της θητείας είχαν ψηφίσει 429 βουλευτές.

Η απόφαση σημαίνει ότι τα γερμανικά στρατεύματα δεν θα αρχίσουν να αποχωρούν από το Αφγανιστάν πριν από τα τέλη του 2011.

Η γερμανική είναι η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη της Isaf στο Αφγανιστάν, ύστερα από εκείνη των ΗΠΑ (τα δυο τρίτα των 140.000 στρατιωτών της Νατοϊκής δύναμης) και της Βρετανίας.

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε μέσα στη χρονιά να μεταφέρουμε την ευθύνη σε τοπικό επίπεδο και έπειτα στα τέλη της χρονιάς να ξεκινήσουμε τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας» της Γερμανίας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε.

«Και θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι μέχρι το 2014 δεν θα υπάρχει η ανάγκη να βρίσκονται γερμανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν» πρόσθεσε.

Δημοσκοπήσεις, όμως, δείχνουν ότι η παρουσία των γερμανικών στρατευμάτων δεν είναι καθόλου δημοφιλής στο γερμανικό λαό.

Αστυνομική δύναμη στέλνει η Ολλανδία

Στην Ολλανδία, η Βουλή ενέκρινε την Παρασκευή την αποστολή δύναμης του ολλανδικού στρατού και της ολλανδικής αστυνομίας στο Αφγανιστάν, σε εκπαιδευτικό ρόλο.

Η δύναμη θα αποτελείται από 545 άτομα και θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τον Μάιο.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απέσπασε την στήριξη τριών μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης (Πράσινοι, Χριστιανική Ένωση, Δημοκράτες 66), λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία για την απόφαση, που χαρακτηριζόταν σημαντική για τη σταθερότητα της κυβέρνησης μειοψηφίας Φιλελευθέρων-Χριστιανοδημοκρατών.

«Είναι προς το συμφέρον μας να αποτρέψουμε τα επακόλουθα του εξτρεμισμού στο Αφγανιστάν» είπε ο Μ.Ρούτε σε δηλώσεις του που μετέδωσε το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό