Γνωστικό προβάδισμα για τα νήπια που μιλούν δύο γλώσσες
Οτάβα: Μια νέα καναδική μελέτη διαπιστώνει ότι τα δίγλωσσα νήπια έχουν γνωστικό πλεονέκτημα έναντι των μονόγλωσσων συνομηλίκων τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Experimental Child Psychology.
Οτάβα: Μια νέα καναδική μελέτη διαπιστώνει ότι τα δίγλωσσα νήπια έχουν γνωστικό πλεονέκτημα έναντι των μονόγλωσσων συνομηλίκων τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Experimental Child Psychology.
Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Κονκόρντια του Μόντρεαλ και Γιορκ του Τορόντο συνεργάστηκαν σε έρευνα στο πλαίσιο της οποίας έγινα σειρά εξετάσεων σε 63 δίγλωσσα νήπια και νήπια που μιλούν μια γλώσσα.
Τα 30 από τα 63 παιδιά θεωρήθηκαν ότι γνώριζαν μόνο μια γλώσσα γιατί το 80% της έκθεσής τους ήταν σε μία κυρίαρχη γλώσσα. Τα υπόλοιπα παιδιά θεωρήθηκαν δίγλωσσα. Οι κυρίαρχες γλώσσες των παιδιών της έρευνας ήταν η αγγλική και η γαλλική.
Η Δρ Νταϊάν Πουλέν-Ντυμπουά εξηγεί ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν στις δύο γλώσσες (αγγλικά-γαλλικά) από τη βρεφική ηλικία ξεπέρασαν όσα μιλούσαν μια γλώσσα σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συγκέντρωση της προσοχής.
«Το να εκτίθενται τα μικρά παιδιά σε μια δεύτερη γλώσσα νωρίς κατά την ανάπτυξή τους παρέχει ένα δίγλωσσο πλεονέκτημα που ενισχύει τον έλεγχο της προσοχής τους», αναφέρει στο άρθρο της.
Και υπογραμμίζει ότι «Το μικρό πλεονέκτημα που παρατηρήσαμε στα δίγλωσσα νήπια 24 μηνών οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι τα παιδιά ακούνε προσεκτικά και μετά χρησιμοποιούν τις δύο γλώσσες κατά περίπτωση».
Από την ηλικία των δύο ετών, τα δίγλωσσα παιδιά είχαν μάθει ήδη το λεξιλόγιο σε καθεμία από τις δύο γλώσσες τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά είχαν κάποια εμπειρία εναλλαγής της χρήσης των δύο γλωσσών.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα γνωσιακά πλεονεκτήματα της διγλωσσίας είχαν έρθει νωρίτερα από ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες μελέτες.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Καναδικό Δίκτυο Έρευνας Γλώσσας και Γραμμάτων, το Ερευνητικό Συμβούλιο Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής καθώς και το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- Πώς οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την ήπια ισχύ τους με το Μουντιάλ
- Τρομερός Εμπαπέ: Έγινε πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ (vid)
- Γαλλία-Αγγλία 4-6: Απίστευτο ματς, οι Άγγλοι προηγήθηκαν 4-0 και παραλίγο να χάσουν την τρίτη θέση (vids)
- Ο Τραμπ ζητά από την CENTCOM να ανοίξουν οι «πύλες της κολάσεως» κατά του Ιράν
- Κυβερνοεπίθεση στον ιστότοπο της κενυατικής προεδρίας – Οι χάκερ ζητούσαν ως λύτρα 5 bitcoin
- Βραζιλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στον Μιλέι να επισκεφθεί τον πρώην πρόεδρο Μπολσονάρο
- Πυρκαγιές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Εκκενώθηκαν ισραηλινοί οικισμοί
- Τουριστικό «μπαμ» λόγω Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442