Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στη σταδιακή αποκαθήλωση του καθεστώτος Μπεν Άλί προχωρά η Τυνησία

Στη σταδιακή αποκαθήλωση του καθεστώτος Μπεν Άλί προχωρά η Τυνησία

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε από την Παρασκευή στην Τυνησία για τα θύματα της εξέγερσης κατά του έκπτωτου πλέον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Η χώρα αρχίζει την προσπάθεια απομάκρυνσης κάθε «ίχνους» που θυμίζει το προηγούμενο καθεστώς.

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχτηκε από την Παρασκευή στην Τυνησία για τα θύματα της εξέγερσης κατά του έκπτωτου πλέον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, καθώς η χώρα αρχίζει την προσπάθεια «αποκαθήλωσης» του προηγούμενου καθεστώτος.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή ο Μπεν Άλι επιβιβαζόταν σε αεροσκάφος για να διαφύγει από τη χώρα και να καταλήξει (μετά την άρνηση της Γαλλίας) στη Σαουδική Αραβία.

Από την Τυνησία έχουν διαφύγει και πολλά μέλη από την οικογένεια του, μεταξύ τους και η διαβόητη σύζυγός του.

Παρά την αλλαγή, οι πολίτες κατέβαιναν σχεδόν καθημερινά στο δρόμο ζητώντας πλήρη ρήξη με το προηγούμενο καθεστώς.

Η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος που περιλάμβανε στελέχη της αντιπολίτευσης, αλλά διατηρούσε πολλούς στενούς συνεργάτες του Μπεν Άλι, εξόργισε το λαό και έφερε την κυβέρνηση στα πρόθυρα της διάλυσης.

Μπροστά στην λαϊκή πίεση η κυβέρνηση προχώρησε σε απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, αναγνώριση όλων των εκτός νόμου κομμάτων (μεταξύ τους και του ισλαμιστικού) και παραχώρηση σημαντικών ελευθεριών.

Περίπου 500 άνθρωποι διαδήλωσαν την Παρασκευή στους δρόμους της Τύνιδας, ζητώντας την παραίτηση της νέας κυβέρνησης.

«Κόκκινο πανί» η παρουσία σε κυβερνητικά πόστα ανθρώπων του καθεστώτος Μπεν Άλι.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών με πρόθεση να πραγματοποιήσουν εκεί καθιστική διαμαρτυρία μέχρι τη διάλυση της κυβέρνησης.

Ορισμένοι κρατούσαν σημαίες της Γενικής Ένωσης Τυνήσιων Εργαζομένων, της ισχυρής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της εξέγερση, η οποία τελικά πήρε πολιτική στροφή.

Εν τω μεταξύ, και οι Τυνήσιοι αστυνομικοί ζήτησαν να συσταθεί συνδικάτο που θα αναλάβει να προασπίζεται τα δικαιώματά τους.

Παράλληλα, σε πολλές πόλεις, όπως το Σφαξ και το Σους, οι αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να ζητούν συγγνώμη από τον κόσμο.

Το όνομα του ανατραπέντα προέδρου έχει εξαφανιστεί από τα κηρύγματα των ιμάμηδων και τις προσευχές της Παρασκευής, όπως και η επιτήρηση της αστυνομίας γύρω από τα τζαμιά.

Στα κεντρικά τεμένη της Τύνιδας, ο ιμάμης άρχισε το κήρυγμα του με μια προσευχή «στη μνήμη των μαρτύρων της εξέγερσης της νεολαίας» χωρίς να αναφέρει ούτε μια φορά το όνομα του Μπεν Άλι.

Υπό το καθεστώς του Μπεν Άλι, τα τζαμιά είχαν γίνει αντικείμενο αυστηρής παρακολούθησης στο όνομα του αγώνα κατά των ισλαμιστών και τα κηρύγματα της Παρασκευής εμπνέονταν, αν δεν είχαν γραφτεί από τις επίσημες αρχές, από το Ισλάμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024