Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
in.gr

«Πακέτο» με το μόνιμο μηχανισμό στήριξης η επιμήκυνση του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ

«Πακέτο» με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, θα πάει το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, σύμφωνα όσα είπε την Πέμπτη, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Διαψεύδοιυν Κομισιόν και γερμανική κυβέρνηση τη φημολογία περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Πακέτο» με τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, θα πάει το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ύψους 110 δισ. ευρώ, σύμφωνα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup, την περασμένη Δευτέρα, αλλά δεν ελήφθησαν αποφάσεις.

Το θέμα θα τεθεί και στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μέσα στον Φεβρουάριο ή στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε το Yπουργικό Συμβούλιο ότι η σχετική ηρεμία των αγορών είναι «πρόσκαιρη» και οφείλεται στην παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρέμβαση, όμως, που δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.

Τα εκκρεμή ζητήματα που υπάρχουν αυτή την ώρα στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου, η ευελιξία του και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού των χωρών-μελών, κάτι που ενδιαφέρει και την Ελλάδα,η οποία ευελπιστεί σε χαμηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Παπακωνσταντίνου, η Γερμανία προωθεί ένα «σφιχτό» δημοσιονομικό πλαίσιο λιτότητας, για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός, αναφέρθηκε και στην έλευση της τρόικας. Στις συναντήσεις που θα έχει με υπουργούς της κυβέρνησης, αναμένεται να εξειδικευτούν τα μέτρα που θα ληφθούν για την περίοδο 2012-2014, με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα από 17 σε 6 δισ. ευρώ.

Στις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης είναι, για τα θέματα αυτά, να ξεκινήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και τα πολιτικά κόμματα, ώστε, όπως λένε, «ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

«Προχωράμε μεθοδικά με σχέδιο και προσήλωση σε συγκεκριμένους στόχους τους οποίους και επιτυγχάνουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους, απαντώντας σε όσα «ακούγονται και γράφονται αυτές τις ημέρες από τις ίδιες, λίγο -πολύ, πηγές, που μας χρεοκοπούν εδώ και 15 μήνες, ανά κάθε εβδομάδα».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι «παρά την εμμονή κάποιων που επιμένουν, δεν ισχύει, σε καμία περίπτωση, αυτή η παραφιλολογία, η οποία ανακυκλώνεται προφανώς για λόγους και σκοπούς που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν».

«Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας και αυτό κάνουμε», σημείωσε.

Διαψεύδουν τις φήμες

Εν τω μεταξύ, επιμένουν τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης χρέους, παρά τις επίσημες διαψεύσεις.

Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τόνισε η Κομισιόν την Πέμπτη, σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν τη Γερμανία να επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που η Αθήνα χρειαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Αυτά είναι ανοησίες», είπε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν συζητήσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε την όποια προετοιμασία για αναδιάρθρωση. «Συμμερίζομαι με σθένος την γερμανική διάψευση», προσέθεσε.

Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν πιστεύει ότι η Αθήνα θα μπορέσει να αναχρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της μετά το 2013 χωρίς επιπλέον βοήθεια, ο Αμαντέου Αλταφάζ είπε ότι «είναι απόλυτα πεπεισμένη γι’ αυτό.

«Το πρόγραμμα που έχει διαπραγματευθεί η ΕΕ και το ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές και η παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν δρομολογηθεί, καθιστούν κάτι τέτοιο πραγματικά πιθανό», είπε.

«Άρα, ναι, είμαστε πεπεισμένοι, η σύντομη απάντηση είναι ναι», συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι «σενάρια φαντασίας που βασίζονται σε φήμες και όχι σε γεγονότα».

Η γερμανική Κάτω Βουλή δεν θα επέτρεπε την εξαγορά ελληνικού χρέους από τον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη ο οικονομικός εμπειρογνώμονας του κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ (Χριστιανοδημοκράτες).

«Δεν βλέπω καμία ιδιαίτερη προθυμία για άμεση εξαγορά ελληνικού χρέους από το EFSF», υπογράμμισε ο Χανς Μάικλμπαχ.

Αγορά ομολόγων από το ESFS

Οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνη εξετάζουν το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το EFSF αποτελεί έναν μηχανισμό ο οποίος μπορεί να δανείζεται από τις αγορές έναντι εγγυήσεων που του παρέχουν τα μέλη του και στη συνέχεια να δανείζει όσα κράτη αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στις αγορές, διεκδικώντας όμως την προώθηση προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Τα 17 κράτη μέλη της Ευρωζώνης βρίσκονται σε συζητήσεις αφενός για την αύξηση των πραγματικών δανειακών δυνατοτήτων του μηχανισμού αυτού, από περίπου 250 δισ. ευρώ σε 440 δισ. ευρώ και αφετέρου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούν τμήμα πακέτου μέτρων που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν περί τα μέσα Μαρτίου.

Βάσει των προτάσεων που συζητώνται, το EFSF θα έχει τη δυνατότητα αγοράς των ομολόγων ενός κράτους με προβλήματα χρέους στη δευτερογενή αγορά, βοηθώντας έτσι στη σταθεροποίηση της αγοράς αυτής, συνολικά.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters, η επιλογή αυτή βρίσκεται «στο τραπέζι» ως μέρος «λύσης-πακέτου», ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο επανακεφαλαιοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων στις εμπλεκόμενες χώρες, στο πλαίσιο της ίδιας λύσης, αν και το ενδεχόμενο αυτό συναντά «αντιστάσεις».

Σημειώνεται ότι το ρόλο αυτό διαδραματίζει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αντιπροσφυγική στροφή της Γερμανίας – Ο παράγοντας Ερντογάν

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί επιστροφές μεταναστών κατά παρέκκλιση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024