Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, λέει ο επικεφαλής του ταμείου ευρω-διάσωσης

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, λέει ο επικεφαλής του ταμείου ευρω-διάσωσης

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της, ενώ οι αγορές «υπερεκτιμούν αυτόν τον κίνδυνο», είπε την Πέμπτη στο γερμανικό ραδιόφωνο ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Όλι Ρεν τονίζει ότι «δεν ακούγεται σωστό σε αυτό το σημείο», καθώς «θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με συνέπειες για το δημόσιο χρέος και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα κι άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης».

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους της, τόνισε την Πέμπτη, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους, ότι οι αγορές υπερεκτιμούν αυτό τον κίνδυνο», είπε στη συνέντευξή του.

«Αναμένουμε ότι με την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων η φερεγγυότητα της Ελλάδας θα ενισχυθεί και πάλι», προσέθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για αύξηση των κεφαλαίων του ταμείου, είπε ότι «προς το παρόν» δεν χρειάζεται ενίσχυση.

Την Τετάρτη, Αθήνα και Βερολίνο διέψευσαν πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit (θα δημοσιευθούν σήμερα, Πέμπτη) ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, το οποίο θα επέτρεπε στην Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογα μέσω του EFSF.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, που επικαλείται το Reuters, υπηρεσιακά στελέχη αναλύουν τις πιθανές επιπτώσεις που θα είχε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για τις γερμανικές τράπεζες και για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Δεύτερη γερμανική πηγή, με ενεργό ρόλο στην διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας, φέρεται να δήλωσε στο Reuters:

«Κοιτάνε τα σενάρια, ένα από αυτά είναι η αναδιάρθρωση. Το ίδιο κάνουν και για την Ιρλανδία. Είναι πορεία σε τεντωμένο σχοινί. Πρόκειται για οικονομική αναγκαιότητα. Δεν είναι πολιτικά ενδεδειγμένο να γίνεται δημόσια. Δεν μπορείς να αναδιαρθρώσεις ελληνικά ομόλογα και να μην κάνεις τίποτα για τα ιρλανδικά. Επισήμως, κανείς δεν ανοίγει το στόμα του, αλλά το θέμα παραμένει».

Όλι Ρεν: Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στη φινλανδική κρατική τηλεόραση, το βράδυ της Τετάρτης, διέψευσε τις φήμες ότι η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους.

«Δεν ακούγεται σωστό σε αυτό το σημείο. Θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με συνέπειες για το δημόσιο χρέος και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα κι άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης», είπε.

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, είπε ότι πρέπει να καταστεί πιο αποτελεσματικό, ωστόσο, προσέθεσε ότι η αύξηση των πόρων του δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Αντιδράσεις για τα 30.000 ανά μετανάστη

Η Σουηδία θα επιδοτεί από το 2026 με 30.000 ευρώ κάθε μετανάστη εθελουσίως θα την εγκαταλείπει, αλλά για το σχέδιο υπάρχουν ήδη επικρίσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024