Για τον επερχόμενο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και για τα φαινόμενα «αναξιοκρατίας, κακοδιαχείρισης και λογοκλοπής» που έχουν υποπέσει στην αντίληψη του υπουργείου Παιδείας, ενημέρωσε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Η συνάντηση, με πρωτοβουλία του Προέδρου, γεγονός που αποδεικνύει, όπως σημείωσε ο κ. Πανάρετος, το «αμείωτο ενδιαφέρον του αλλά και για την αμέριστη υποστήριξή του στις προσπάθειες εξυγίανσης και αναβάθμισης της ποιότητας στα πανεπιστήμια και την έρευνα».

«Ενημέρωσα τον κ. Πρόεδρο για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, για τα κύρια σημεία του νέου νόμου αλλά και τις εξελίξεις στον χώρο της έρευνας με την εισαγωγή των διεθνών αξιολογήσεων ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα διαθέσιμα κονδύλια για την έρευνα μια και μόνο μέσω μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής αξιοποίησης των κονδυλίων αυτών θα μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα» δήλωσε ο υφυπουργός.

«Τον ενημέρωσα επίσης για τις προσπάθειες που κάνουμε για αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, αλλά και για την αντιμετώπιση και πρόληψη αρνητικών φαινομένων αναξιοκρατίας, κακοδιαχείρισης και λογοκλοπής» κατέληξε ο κ. Πανάρετος.

Επιστολή πρυτάνεων

Εν τω μεταξύ, επιστολή στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των πρυτανικών αρχών δέκα πανεπιστημίων (Αθηνών, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ιωαννίνων, Καλών Τεχνών, Αιγαίου, Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Θράκης, Ιονίου), για το θέμα της έρευνας.

Οι πανεπιστημιακοί εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στον πρώην γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας, Αχ. Μητσό, που παραιτήθηκε απο τη θέση του διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση απορρόφησης των κονδυλίων για την έρευνα, με την ευχή «οι επισημάνσεις του να εισακουστούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και να συμβάλουν στην αλλαγή των μέχρι τώρα ακολουθούμενων επιζήμιων τακτικών».

Επίσης, αναφέρονται στη μη έγκαιρη προώθηση απο το υπουργείο Παιδείας «των διαδικασιών χρηματοδότησης κάθε μορφής έρευνας και ειδικά αυτής που διεξάγεται από τους νέους επιστήμονες». Εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική της κυβέρνησης στα θέματα έρευνας της χώρας. 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας