«Ναι» στο κάπνισμα μαζί με αλκοόλ και μηνιαίο φόρο λέει η κυβέρνηση στα καταστήματα
Αθήνα: Νέες ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.
Αθήνα: Νέες ρυθμίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος ανακοινώνει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.
Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει τον νόµο για την απαγόρευση του καπνίσµατος επιβάλλοντας φόρο, τον οποίο θα καταβάλλουν τα κέντρα διασκέδασης που θα επιτρέπουν το κάπνισµα για τους πελάτες τους. Σύµφωνα µε όσα µελετά η κυβέρνηση, το κάπνισµα θα επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, συγκεκριµένα στα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), στα µπαρ κάθε µορφής και στα καζίνο, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».
Ο φόρος θα επιβάλλεται µε βάση τα τετραγωνικά µέτρα που καταλαµβάνουν τα συγκεκριµένα κέντρα διασκέδασης-σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις αυτά θα προσδιοριστούν σε 300 ή 400 τ.µ-και όχι µε βάση το τζίρο των καταστηµάτων, για να αποφευχθούν περιπτώσεις συναλλαγής µε τους ελεγκτικούς µηχανισµούς που θα αναλάβουν την τήρηση του νόµου. Κάθε κέντρο διασκέδασης που θα εντάσσεται στη ρύθµιση για τη λήψη της ειδικής άδειας µε την οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα, θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε µηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις ώρες ή τις ηµέρες λειτουργίας του.
Στις τροποποιήσεις του νόµου θα περιληφθούν σκληρές κυρώσεις για όσους ενταχθούν στη ρύθµιση για να επιτρέπεται στα καταστήµατά τους το κάπνισµα, αλλά στη συνέχεια αποφεύγουν την καταβολή της µηνιαίας εισφοράς. Θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τους ίδιους, ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήµατος ή ακόµη και οριστικό σφράγισµα.
Ανάλογες θα είναι οι κυρώσεις και σε όσα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται το κάπνισµα, αλλά καταστρατηγούν την απόφαση: θα επιβάλλονται σκληρά πρόστιµα τα οποία θα είναι σε συνάρτηση µε τον τζίρο τους και παράλληλα θα σφραγίζονται τα καταστήµατα για χρονικά διάστηµα και σε περιπτώσεις υποτροπής οριστικά.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε: εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήματα γρήγορου φαγητού, κινηματογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, αίθουσες παιχνιδιών και αίθουσες εκδηλώσεων κάθε μορφής.
Με διάταξη του ίδιου νόµου, όλα τα έσοδα από την επιβολή του «τσιγαρόσηµου» θα πηγαίνουν για τη βελτίωση της υποδοµής των νοσοκοµειακών µονάδων της χώρας καθώς και για την κάλυψη των πρωτογενών ελλειµµάτων τους. Από µελέτη που έκανε το υπουργείο Οικονοµικών, που θα εφοδιάζει τα κέντρα διασκέδασης στα οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα µε ειδικό «σήµα καπνίσµατος», υπολογίζεται ότι μπορεί να εισπράττονται ετησίως περί τα 100 εκατ. ευρώ.
health.in.gr
- Γιατί τα ομαδικά μαθήματα είναι σημαντικά για τον σκύλο
- Αντιπολιτευτικά πυρά για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ – «Τίποτα δεν θα είχαμε μάθει αν δεν υπήρχε η ευρωπαία εισαγγελέας»
- Σίνερ: «Θέλω να είμαι στην καλύτερη φόρμα για το Ρολάντ Γκαρός»
- Τέλος οι περιοδείες για τη Μαντόνα παρά το νέο άλμπουμ;
- Vita: Το νέο τεύχος έρχεται αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- «Ζωτικοί Χώροι» / Vital Spaces: Εγκαίνια για την εικαστική έκθεση στο «Nō» της οδού Αντισθένους
- Κοβέσι: Υπάρχει θόρυβος γύρω από τις υποθέσεις της ευρωπαϊκής εισαγγελίας – Έχουν δοθεί κάποιες υποσχέσεις
- Σκύδρα: Ακινητοποιήθηκε αμαξοστοιχία μετά από σύγκρουση με ζώο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)






























![Πέφτει η ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές για τα Airbnb [γραφήματα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/taylor-heery-8DlbPCxfGHA-unsplash-315x220.jpg)























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442