Το Ανώτατο Δικαστήριο της Δανίας αποδέχτηκε την προσφυγή 28 πολιτών κατά του πρωθυπουργού Λαρς Ράσμουσεν επειδή υιοθέτησε τη συνθήκη της Λισσαβόνας χωρίς να διενεργήσει δημοψήφισμα.

Επικαλούμενοι τον γενικό χαρακτήρα της συνθήκης, οι προσφεύγοντες (που είναι μια ομάδα καθηγητών, ηθοποιών, συγγραφέων και ευρωσκεπτικιστών πολιτικών) δηλώνουν ότι έχουν «θεμελιώδες συμφέρον» επί του θέματος.

Σύμφωνα με την προσφυγή, η κυβέρνηση παραβίασε το άρθρο 20 του Συντάγματος που αναφέρεται στη μεταφορά της κυριαρχίας του εθνικού Κοινοβουλίου σε διεθνείς οργανισμούς (Ευρωβουλή και συμβούλιο υπουργών).

Ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε από την πλευρά του ότι έλαβε γνώση του γεγονότος, πρόσθεσε όμως ότι είναι της θέσης ότι το Κοινοβούλιο της Δανίας δεν παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας όταν ενέκρινε τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη θέση είχε υποστηρίξει και ο προηγούμενος πρωθυπουργός συνεπώνυμος του σημερινού, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, όταν το 2007 είχε υπογράψει τη συνθήκη της Λισσαβόνας.

Μία ανάλογη προσφυγή το 1996 για τη συνθήκη του Μάαστριχτ, που επίσης υιοθετήθηκε από τη Βουλή χωρίς δημοψήφισμα, είχε χαρακτηριστεί από το Δικαστήριο «απαράδεκτη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ