Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο σερβικός Τύπος κατηγορεί τον Σαλί Μπερίσα για λαθρεμπόριο όπλων

Ο σερβικός Τύπος κατηγορεί τον Σαλί Μπερίσα για λαθρεμπόριο όπλων

Η εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου κατηγορεί τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι υπήρξε ο κύριος υπεύθυνος ενός εκτεταμένου λαθρεμπορίου όπλων που διεξαγόταν στην Αλβανία στη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσόβου (1998-1999). Οι κατηγορίες ακολουθούν την έκθεση-«φωτιά» του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι, που κατηγορεί τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι για εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων. «Ρατσιστικές συκοφαντίες» απαντά ο Μπερίσα.

Η εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου κατηγορεί τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι υπήρξε ο κύριος υπεύθυνος ενός εκτεταμένου λαθρεμπορίου όπλων που διεξαγόταν στην Αλβανία στη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσόβου (1998-1999). «Ρατσιστικές συκοφαντίες» απαντά ο Μπερίσα.

«Ο Σαλί Μπερίσα υπήρξε ένας από τους κύριους λαθρέμπορους όπλων στη διάρκεια της σύγκρουσης στο Κόσοβο. Το όνομά του αναφέρεται από τέσσερις μάρτυρες στα ντοκουμέντα της [σερβικής] εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου» γράφει στην πρώτη σελίδα της η Politika.

Η εφημερίδα επικαλείται ένα φάκελο με τον αριθμό «33-08» της εισαγγελίας για τα εγκλήματα πολέμου, στον οποίο μια κατοικία που ανήκει στον Μπερίσα στη βόρεια Αλβανία κοντά στην τοποθεσία Τροπόγια στα σύνορα με το Κόσοβο, αναφέρεται ως «κέντρο αγοράς όπλων».

Η Politika επικαλείται τις μαρτυρίες τεσσάρων Αλβανών του Κοσόβου, πρώην μελών του αυτονομιστικού ανταρτικού Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (UCK), οι οποίοι κατηγορούν τον Αλβανό πρωθυπουργό.

Η εφημερίδα δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από τις μαρτυρίες αυτών των Αλβανών, οι οποίοι προέρχονται από τις πόλεις Τζακοβίτσα, Ντέτσανι και Πριζρέν και από το χωριό Γκλόντγιανε, στο δυτικό και το νοτιοδυτικό Κόσοβο, και διευκρινίζει ότι συνελήφθησαν από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια της σύγκρουσης του 1998-1999.

Οι κατηγορίες αυτές ακολουθούν τη δημοσίευση της έκθεσης του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι, ο οποίος καταγγέλλει λαθρεμπόριο οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν στην Αλβανία από αιχμαλώτους των Κοσοβάρων αυτονομιστών ανταρτών στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Στην έκθεση κατηγορείται για το λαθρεμπόριο μία ομάδα διοικητών του UCK, στην οποία ανήκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Σύμφωνα με τον Ελβετό γερουσιαστή, τα περισσότερα από τα θύματα ήταν Σέρβοι που κρατούνταν στα στρατόπεδα του UCK στην Αλβανία. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία είχε ζητήσει την έκθεση αυτή, καλείται να αποφανθεί στα τέλη Ιανουαρίου επί του εγγράφου.

Μπερίσα: «Ρατσιστικές συκοφαντίες»

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα απέρριψε τις κατηγορίες που διατυπώνει σε βάρος του η Politika, χαρακτηρίζοντάς τις ρατσιστικές συκοφαντίες, οι οποίες αποτελούν τμήμα της αντιαλβανικής υστερίας που κατευθύνεται από τον Ντικ Μάρτι».

Για τον Μπερίσα, η εν λόγω εφημερίδα είναι «ο εκπρόσωπος των σερβικών υπερεθνικιστικών κύκλων, ο τυφλός δικηγόρος της γενοκτονίας που διαπράχθηκε από τους Σέρβους στη Βοσνία και στο Κόσοβο και οι κατηγορίες της δεν είναι παρά ρατσιστικές συκοφαντίες».

«Όπως παρουσιάζονται αυτές οι κατηγορίες, είναι προς τιμήν μου» δήλωσε ο Μπερίσα, προσθέτοντας ότι η Αλβανία παραμένει «ανοικτή σε οποιαδήποτε έρευνα της Eulex και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που συνδέεται με τον πόλεμο στο Κόσοβο και με άλλες υποθέσεις, έστω κι αν έχουν ήδη γίνει έρευνες».

«Στο παρελθόν, ο γερουσιαστής Ντικ Μάρτι και η Politika είχαν ήδη εξαπολύσει σκληρές επιθέσεις κατά της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και κατά της ανεξαρτησίας του» δήλωσε ο Μπερίσα.

«Οι συκοφαντίες που η Politika και ο Ντικ Μάρτι εξακολουθούν να διαδίδουν στις μέρες μας, το μόνο που κάνουν είναι να αποδεικνύουν τον τυφλό ρατσισμό τους και τη μεγάλη απογοήτευσή τους μπροστά στην ελευθερία ενός λαού» είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024