Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας από ΕΕ και ΔΝΤ
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επικύρωσαν το απόγευμα της Κυριακής το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, ύψους 85 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου στο Δουβλίνο θα μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 11 χρόνια ενώ το μέσο επιτόκιο θα βρίσκεται στο 5,8%. Η οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας εγκρίθηκε και από το ΔΝΤ. Παράλληλα, η Κομισιόν δίνει ένα επιπλέον έτος στο Δουβλίνο για μείωση του ελλείμματός του, παρατείνοντας μέχρι το 2015 την προθεσμία για δημοσιονομική εξυγιάνση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επικύρωσαν το απόγευμα της Κυριακής το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, ύψους 85 δισ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής μεγαλύτερη για την Ελλάδα αλλά και με υψηλότερο επιτόκιο.
Η οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας εγκρίθηκε και από το ΔΝΤ, το οποίο θα καταλήξει στους όρους για το δικό του πακέτο μετά την ψήφιση του ιρλανδικού προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, η περίοδος αποπληρωμής του δανείου στο Δουβλίνο θα μπορεί να επεκταθεί μέχρι τα 11 χρόνια και το μέσο επιτόκιο του πακέτου θα βρίσκεται στο 5,8%, υψηλότερα του ελληνικού 5,2%.
Το επιτόκιο της συνεισφοράς από το ΔΝΤ, ύψους 22,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να είναι χαμηλότερο της ευρωπαϊκής, και να βρίσκεται κοντά στο 4,5%. Η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία, που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ, θα προσφέρουν επίσης διμερή δάνεια.
Η συμφωνία προβλέπει ότι στο Δουβλίνο θα δοθούν άμεσα 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του τραπεζικού του συστήματος και άλλα 25 δισ. ευρώ «μαξιλάρι» για τον ίδιο σκοπό. Παράλληλα, για τις δημοσιονομικές ανάγκες της Ιρλανδίας θα διατεθούν 50 δισ. ευρώ προς χρήση όπως κριθεί αναγκαίο.
Παράλληλα, η Κομισιόν έδωσε περιθώριο ενός επιπλέον έτους στο Δουβλίνο για μείωση του ελλείμματός του, παρατείνοντας μέχρι το 2015 την προθεσμία για δημοσιονομική εξυγιάνση.
Η συμφωνία δεν απαιτεί, τελικά, από την Ιρλανδία να αυξήσει το χαμηλό φόρο της στις ξένες επιχειρήσεις (πάγιο αίτημα Παρισιού και Βερολίνου τα τελευταία χρόνια, που επανήλθε στο προσκήνιο στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις).
Tέλος, η υπαγωγή της Ιρλανδίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σημαίνει πως το Δουβλίνο θα διακόψει τη δική του συνεισφορά στο μηχανισμό για την Ελλάδα, που θα έφτανε συνολικά το 1 δισ. ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γκατούζο: «Τιμή που οδήγησα την Εθνική, φεύγω με πόνο στην καρδιά»
- Ευαγγελία Συριοπούλου: Η μητρότητα, η δουλειά κι ένας ρόλος που αλλάζει τις ισορροπίες
- Χωρίς Άλισον η Λίβερπουλ στους προημιτελικούς με την Παρί
- Η Tudor απογειώνεται με τους Flying Bulls
- Εντυπωσιακές εικόνες από την Τήνο: Η κακοκαιρία «μετέτρεψε» τη θάλασσα σε καφέ μέσα σε λίγα λεπτά
- ΔΥΠΑ: Μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη η προθεσμία για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων
- Νέα σενάρια για Ολυμπιακό και Ρόντεν (vids)
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Στη Βουλή τα διαβιβασιστικά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τις νέες δικογραφίες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442