Τη δημιουργία νέου κόμματος, που για πρώτη φορά θα καταδικάζει τη βία, ανακοίνωσαν το Σάββατο τα μέλη της πολιτικής πτέρυγας της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ.

Πρόκειται για μέλη του κόμματος Μπατασούνα, που έχει κριθεί παράνομο από το 2002. Στόχος τους είναι ο νέος πολιτικός φορέας να μετάσχει στις εκλογές που θα διεξαχθούν στη Χώρα των Βάσκων τον ερχόμενο Μάιο.

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο εκπρόσωπος τού Μπατασούνα, «στον νέο πολιτικό φορέα δεν θα υπάρχει χώρος για κανενός είδους βίαιο εξαναγκασμό» και «το καταστατικό του θα είναι σύμφωνο με τον νόμο» που διέπει τα ισπανικά πολιτικά κόμματα.

Η κυβέρνηση Θαπατέρο διέκοψε κάθε μορφής διάλογο τόσο με την ΕΤΑ όσο και τους εκπροσώπους του Μπατασούνα το 2006, όταν η βασκική οργάνωση παραβίασε τη συμφωνία εκεχειρίας με τη βομβιστική επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η οργάνωση ανήγγειλε τερματισμό των επιθέσεων, κάτι που η κυβέρνηση της Ισπανίας αντιμετώπισε με σκεπτικισμό, αξιώνοντας τον πλήρη αφοπλισμό της οργάνωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο