
Στον εισαγγελέα η λίστα με τους 200 γιατρούς που κατάκλεβαν το ΙΚΑ
Έναν κατάλογο με τους «πρωταθλητές» στη συνταγογράφηση φαρμάκων έχει στα χέρια της η διοίκηση του ΙΚΑ. Πρόκειται για 200 γιατρούς, οι οποίοι επί τρεις μήνες, δηλαδή από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο του 2010, κατάκλεβαν το Ίδρυμα, συνταγογραφώντας ακόμη και σκευάσματα άσχετα με την ειδικότητά τους, βάζοντας στην τσέπη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο κατάλογος, με τον κωδικό «Τhe Champions», βρίσκεται ήδη καθ΄ οδόν προς τις εισαγγελικές αρχές. Στο «παιχνίδι» της απάτης έχουν μπει και φαρμακοποιοί.
Έναν κατάλογο με τους «πρωταθλητές» στη συνταγογράφηση φαρμάκων έχει στα χέρια της η διοίκηση του ΙΚΑ. Πρόκειται για 200 γιατρούς, οι οποίοι επί τρεις μήνες, δηλαδή από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2010, κατάκλεβαν το Ίδρυμα, συνταγογραφώντας ακόμη και σκευάσματα άσχετα με την ειδικότητά τους, βάζοντας στην τσέπη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», στον κατάλογο των «πρωταθλητών» του ΙΚΑ, στον οποίο δόθηκε και το κωδικό όνομα «Τhe Champions», περιλαμβάνονται παθολόγοι, γενικοί χειρουργοί, νευρολόγοι, γενικοί γιατροί, καρδιολόγοι, οδοντίατροι, οφθαλμίατροι, πλαστικοί χειρουργοί, αλλά και ανειδίκευτοι γιατροί που συνεργάζονται με το Ιδρυμα.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών του ΙΚΑ έχουν μπει επίσης εκατοντάδες φαρμακοποιοί, οι οποίοι εκτελούσαν χιλιάδες συνταγές, πολλοί σε συνεργασία με τους συγκεκριμένους γιατρούς. Για τους εν λόγω φαρμακοποιούς και τη δράση τους, κατά το ίδιο τρίμηνο, έχει συνταχθεί δεύτερη λίστα.
Επίσης υπάρχει τρίτη λίστα με ονόματα φαρμακευτικών εταιρειών. «Πρόκειται για την κομπίνα της δεκαετίας, που στήθηκε σε βάρος των ασφαλισμένων και των Ασφαλιστικών Ταμείων» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Κουτρουμάνης.
Ο κατάλογος, με τον κωδικό «Τhe Champions», βρίσκεται ήδη καθ΄ οδόν προς τις εισαγγελικές αρχές.
Πρώτοι στη λίστα οι παθολόγοι
Ακολουθούσαν οι χειρουργοί, οι νευρολόγοι και οι γενικοί γιατροί.
Οι παθολόγοι είχαν γράψει τον Απρίλιο το 28,6% του συνόλου των συνταγών, η αξία των οποίων φθάνει τα 7,3 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο είχαν συνταγογραφήσει το 26,1% (7,2 εκατ. ευρώ) και τον Ιούνιο το 26,9% (7,8 εκατ. ευρώ). Οι τέσσερις στους δέκα «πρωταθλητές» συνταγογραφούσαν στην Αθήνα, 17,9% στην Κεντρική Μακεδονία, 5,3% στη Θεσσαλία, 5,1% στη Δυτική Ελλάδα, 4,6% στην Κρήτη και 1,2% στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
«Έχουμε το σύνολο των στοιχείων για όλους τους γιατρούς του ΙΚΑ που συνταγογραφούν το σύνολο των σκευασμάτων που περιλαμβάνονται στις συνταγές καθώς και τα φαρμακεία όπου εκτελούνται. Προσκαλούμε κάθε ενδιαφερόμενο να προσέλθει να επιβεβαιώσει τα στοιχεία που έχει επιδώσει είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Τα ξέρουμε και τα έχουμε όλα…» δήλωσε ο κ. Σαριβουγιούκας.
Χορηγούσαν άσχετα φάρμακα
Πολλοί γιατροί, μάλιστα, έγραφαν φάρμακα άσχετα με την ειδικότητά τους και την πάθηση των ασθενών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον Απρίλιο του 2010 γυναικολόγοι που συνεργάζονται με το ΙΚΑ έγραψαν 186 συνταγές φαρμάκων για το αναπνευστικό αξίας 3.407,95 ευρώ. Για αναπνευστικά προβλήματα έγραψαν επίσης συνταγές: οδοντίατροι (172 συνταγές, αξίας 4.240,56 ευρώ) και οφθαλμίατροι (41 συνταγές, αξίας 1.157,09 ευρώ). Τον ίδιο μήνα οδοντίατροι εμφανίζονται να δίνουν 1.476 συνταγές για καρδιαγγειακές παθήσεις αξίας 21.695,15 ευρώ. Για τα ίδια προβλήματα έγραψαν φάρμακα και οφθαλμίατροι (633 συνταγές αξίας 9.287,75 ευρώ).
Στο «παιχνίδι» και φαρμακοποιοί
Στο «παιχνίδι» της απάτης έχουν μπει και 200 φαρμακοποιοί, οι οποίοι είναι οι ίδιοι που εκτελούν κάθε μήνα τεράστιο αριθμό συνταγών. Πολλοί από αυτούς συνεργάζονται με τους «πρωταθλητές» της συνταγογράφησης. Είναι ενδεικτικό ότι συγκεκριμένο φαρμακείο εκτέλεσε τις περισσότερες συνταγές και τους τρεις μήνες του 2010 (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442