Χώρες όπως η Ελλάδα, δεν έχουν άλλη επιλογή από το μοντέλο της «πράσινης» ανάπτυξης, τόνισε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, μιλώντας στην εκδήλωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την παρουσίαση του προγράμματος «Χτίζοντας το μέλλον».

«Συνδυάζουμε την προστασία του περιβάλλοντος με άλλη αναπτυξιακή λογική, που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση πόρων, επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι «ο τομέας των κατασκευών και των κτιρίων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. καθώς αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας, και είναι υπεύθυνος για πάνω από το 50% των επενδύσεων στη χώρα».

» Οι επενδύσεις στην κατασκευή νέων κτιρίων είναι σε πολύ περιορισμένο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν, στόχος είναι να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα υποδομή», δήλωσε.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα της ενεργειακής σπατάλης, λέγοντας ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν την μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στην Ευρώπη.

«Για παράδειγμα, ενώ έχουμε το ίδιο κλίμα, έχουμε σχεδόν 30% μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας από την Ισπανία ή 50% σε σχέση με την Πορτογαλία και διπλάσια ή τριπλάσια σε σχέση με τις ανεπτυγμένες χώρες της Σκανδιναβίας».

Το πρόγραμμα «Χτίζοντας το μέλλον» είναι το μεγαλύτερο και το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα επέμβασης στα κτίρια σε ολόκληρη την Ευρώπη, με δυνατότητα συμμετοχής όλων των πολιτών και με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, να μειωθεί το κόστος διαβίωσης, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι το ενεργειακό κόστος είναι μεγαλύτερο για τα χαμηλά εισοδήματα, καθώς μόνο το 8% των φτωχών νοικοκυριών ζουν σε κτίρια με μόνωση έναντι 64% στα υψηλότερα εισοδήματα.

Τα φτωχά νοικοκυριά πληρώνουν 127% παραπάνω για θέρμανση (κόστος θέρμανσης ανά μονάδα επιφάνειας) σε σχέση με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Την ανάγκη να στηριχθεί μέσω του προγράμματος η ελληνική παραγωγή και το ερευνητικό δυναμικό, επiσήμανε ο πρωθυπουργός, στο τέλος της εκδήλωσης, εκθέτοντας τα βασικά συμπεράσματα.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως, η αναφορά του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χρήστου Σπίρτζη, σύμφωνα με τον οποίο τα κτίρια που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του 1940 και του 1950 δεν μπορούν να αναβαθμιστούν, αλλά πρέπει να κατεδαφιστούν, γιατί το τσιμέντο έχει συγκεκριμένο χρόνο ζωής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη, στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία βιώσιμης αγοράς στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, όπως επίσης να υπάρξει ενημέρωση των πολιτών για τα μειονεκτήματα του προγράμματος.

Ζήτησε ακόμη, τις προτάσεις των φορέων για την αντιμετώπιση των γραφειοκρατικών εμποδίων που πιθανώς θα υπάρξουν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι υπήρξε ευρεία συναίνεση υπέρ του προγράμματος απ’ όλους τους φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Χαρακτήρισε τέλος, την «πράσινη» ανάπτυξη ως ευκαιρία για την οικονομία συνολικά αλλά και ειδικότερα για τους νέους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ