Η υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ επικρατεί σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα του αντιπάλου της Ζοζέ Σέρα και αναδεικνύεται στην προεδρία της Βραζιλίας με ποσοστό που κυμαίνεται στο 53%. Η 62χρονη Ρούσεφ, εκλεκτή του απερχόμενου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Βραζιλίας.

Τα επίσημα αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής με καταμετρημένο το 73% των ψήφων δίνουν στην Ντίλμα Ρούσεφ τη νίκη με ποσοστό 53,2%.

Exit poll της εταιρείας Ibope είχε δώσει νωρίτερα στην Ντίλμα Ρούσεφ ποσοστό 57% έναντι 43% του Ζοζέ Σέρα στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η Βραζιλία έχει αποσείσει την φήμη της αποσαθρωμένης οικονομικά χώρας οριστικά κι έχει μετατραπεί σε μια από τις μηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης, κάτι που αποδίδεται στην πολιτική του Λούλα. Ο πρώην συνδικαλιστής έριξε όλο του το βάρος στην εκστρατεία της Ρούσεφ, κάτι που τη βοήθησε να αποκτήσει το προβάδισμα παρότι ήταν ουσιαστικά άγνωστη.

Η 62χρονη Ρούσεφ αναμένεται να διατηρήσει τη «συνταγή» του Λούλα, χωρίς να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, αλλά φροντίζοντας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού, την μείωση της γραφειοκρατίας και την επέκταση του ρόλου του δημοσίου σε μερικούς στρατηγικούς τομείς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ