Εισφορές άνω των 5 ετών οφείλουν οι περισσότεροι οφειλέτες του ΟΑΕΕ και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Ταμείου, όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρό του, Γερ.Βουδούρη, κατά τη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Όπως είπε ο κ. Βουδούρης, «η οικονομική κρίση προσέθεσε απλώς ένα νέο ποσό εισφοροδιαφυγής, δίχως να αποτελεί την κύρια αιτία αυτής», ενώ ενημέρωσε ότι στους άμεσους προγραμματισμούς του είναι η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού και του ενιαίου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας με αναβάθμιση υπηρεσιών για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, καθώς και η ηλεκτρονική κάρτα για όλους τους
ασφαλισμένους.

Η μέση οφειλή για τους 300.000 οφειλέτες κυμαίνεται από 2.000-10.000€, ενώ μόνο για 40.000 με 50.000 οφειλέτες, η οφειλή ανέρχεται στα 80.000-100.000 ευρώ και αφορά επαγγελματίες οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ τις εισφορές τους.

Οι δυνατότητες ρύθμισης που εφαρμόστηκαν το 2010 (2 ρυθμίσεις από τις οποίες η δεύτερη υπήρξε πολύ ευνοϊκή), όταν αφορούν δόσεις της τάξης των 1.200-1.500€ δημιουργούν δυσκολία στην καταβολή τους δεδομένου ότι υπάρχει και υποχρέωση για παράλληλη πληρωμή και των τρεχουσών εισφορών, είπε.

Η «χρυσή τομή» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΕΕ, για την ευρωστία του Ταμείου θα είναι η διευκόλυνση της κατάστασης για τους οφειλέτες με επιμήκυνση χρόνου και παροχές κινήτρων, αλλά και με παράλληλη διευκόλυνση και επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων που αποτελούν το 60%.

Μια τέτοια επιβράβευση των συνεπών ασφαλισμένων είναι το «πάγωμα» των εισφορών τους για 3 χρόνια, που θα αποτελέσει εισήγηση στο ΔΣ του ΟΑΕΕ, σημείωσε.

Απαντώντας σε πρόταση του προέδρου του ΒΕΑ για την ανάγκη διατήρησης δικαιωμάτων παλαιών ασφαλισμένων (προ του 1983), όπως ισχύει σε όλα τα άλλα Ταμεία, απάντησε ότι το αίτημα αυτό θα μπορούσε να τεθεί στο υπουργείο, ώστε να εκτιμηθεί η διάστασή του και οι οικονομικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης πρότασης.

Ο κ. Βουδούρης αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Eurostat και της τρόικας στον ΟΑΕΕ και τις «θετικές διαπιστώσεις» που έκακαν σε σχέση με την πορεία του Ταμείου και τον περιορισμό που έχει επέλθει στις φαρμακευτικές δαπάνες.

Σημειώθηκε ότι η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μετά από τις απαιτούμενες βελτιώσεις της, θα συμβάλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σήμερα, ο ΟΑΕΕ με 839.000 άμεσα ασφαλισμένους και 330.000 συνταξιούχους αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα προβλήματά του και οι αναφορές σε αδυναμία καταβολής δώρων και συντάξεων χαρακτηρίστηκαν από τον κ. Βουδούρη «κινδυνολογία», ενώ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα, τουλάχιστον έως το τέλος του 2010.

Το ΒΕΑ ενημέρωσε τον κ. Βουδούρη και για την κινητοποίησή του στο ζήτημα της διαδοχικής ασφάλισης και της αδικίας που έχει επιφέρει στους συνταξιούχους.

Για το θέμα αυτό με απόφαση του ΔΣ του ΒΕΑ συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας, η οποία αρχειοθέτησε την υπάρχουσα νομοθεσία, κατέγραψε το ιστορικό και κατέληξε σε εισήγηση προς τη διοίκηση του ΒΕΑ η οποία παραδόθηκε και στον διοικητή του ΟΑΕΕ.

Η ομάδα εργασίας προτείνει με τη συνεργασία αρμοδίων φορέων και όλων των Επιμελητηρίων πρόταξη του θέματος και αναδρομική διεκδίκηση δικαιωμάτων των συνταξιούχων μέσα από δικαστική αντιμετώπιση και προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ