
Με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας συναντήθηκε στη Μόσχα η Τίνα Μπιρμπίλη
Με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, συναντήθηκε την Δευτέρα η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία συμμετέχει στο διεθνές φόρουμ «Ο ενεργειακός διάλογος της Μόσχας». Στο επίκεντρο της συνάντησης ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, συναντήθηκε την Δευτέρα η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία συμμετέχει στο διεθνές φόρουμ «Ο ενεργειακός διάλογος της Μόσχας».
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη δημιουργία ομάδας εργασίας, η οποία, όπως είπε ο κ. Σματκό, θα συνεδριάσει έως το τέλος του 2010, έτσι ώστε Ρωσία και Ελλάδα να επεξεργαστούν τη θέση τους, σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
«Επιβεβαιώσαμε τη στενή σχέση συνεργασίας, προσπαθώντας να κλείσουμε εκκρεμότητες, αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους συνεργασίας με τη Ρωσία», παρατήρησε η κ. Μπιρμπίλη, συμπληρώνοντας ότι παρέδωσε στον ομόλογό της πρόσκληση ώστε η επόμενη συνάντησή τους να γίνει στην Αθήνα.
Όπως είπε η υπουργός, συζητήθηκαν τόσο ο αγωγός φυσικού αερίου, «ο οποίος έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα», όσο και ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αλλά και εκκρεμότητες που υπάρχουν με υδροηλεκτρικούς σταθμούς, στους οποίους εμπλέκεται η ρωσική πλευρά, με στόχο, γενικότερα, «πώς μπορεί η Ελλάδα με τη Ρωσία να έχουν μια διαρκή, συστηματική και προβλέψιμη συνεργασία στο χώρο αυτό».
Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν «ό,τι ο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη παραμένει προτεραιότητα».
Ερωτηθείσα για τη στάση της Βουλγαρίας, σχετικά με το θέμα, η υπουργός είπε ότι αυτή ξεκαθαρίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σόφια και «υπάρχει σαφέστατα μια αναβλητικότητα από την πλευρά των Βουλγάρων. Αυτό που έχουν πει επίσημα είναι ότι περιμένουν την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, από τη διέλευση του αγωγού, για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις».
Η Ελλάδα από τη πλευρά της, σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη, «έχει κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για την υλοποίηση του αγωγού».
Σεβασμό για τις βουλγαρικές ανησυχίες και απόψεις, εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, ο οποίος υπενθύμισε ότι για τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη έχει υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία, με υποχρεωτικές προβλέψεις για την υλοποίησή του.
Σύμφωνα με τον κ. Σματκό, στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, που αποφάσισαν να σχηματίσουν από κοινού με την κ. Μπιρμπίλη. θα γίνει συζήτηση για μια «κοινή θέση Ελλάδας και Ρωσίας για το θέμα του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη», χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «στρατηγικό εταίρο» της Ρωσίας.
Ο Ρώσος υπουργός, σημείωσε, ειδικότερα, τη συζήτηση συμφωνιών για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία «όταν έλθει η ώρα» και εξέφρασε ενδιαφέρον για ρωσική συμμετοχή στην κατασκευή και επέκταση των υποδομών και δικτύων για την εσωτερική διανομή του φυσικού αερίου στη χώρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- NBA Playoffs 2026: Στη μάχη για 35,7 εκατ. δολάρια – Γιατί για κάποιους σταρ είναι «ψιλά»
- Μπρους Γουίλις: 41 εκατ. δολάρια πουλήθηκε η θρυλική έπαυλη που έζησε με την Έμα Χέμινγκ
- Τι είπε ο Ιτούδης για την ήττα από τη Μονακό και τα play offs της Euroleague
- Θεσσαλονίκη: Ανήλικη κατήγγειλε τον βιασμό της από 21χρονο μετά από κατανάλωση αλκοόλ
- Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τον Παναθηναϊκό για το φινάλε της Β’ φάσης του πρωταθλήματος
- Γερμανία: Ένας νεκρός, τέσσερις σοβαρά τραυματίες από έκρηξη υπόγειας διάβασης
- Αργία Πρωτομαγιάς: Πότε μεταφέρεται – Τι ισχύει φέτος
- Σανς – Γουόριορς 111-96: Ο Γκριν «πέταξε» εκτός playoffs Κάρι και Γκόλντεν Στέιτ (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442