Το μετάλλιο που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 πουλάει ο Τόμι Σμιθ
Ο Αμερικανός Τόμι Σμιθ, ο οποίος έγινε διάσημος όταν ύψωσε τη γαντοφορεμένη γροθιά του στο πόντιουμ των νικητών των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό, αποφάσισε να θέσει σε πλειστηριασμό το χρυσό μετάλλιό του.
Ο Αμερικανός Τόμι Σμιθ, ο οποίος έγινε διάσημος όταν ύψωσε τη γαντοφορεμένη γροθιά του στο πόντιουμ των νικητών των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 στο Μεξικό, αποφάσισε να θέσει σε πλειστηριασμό το χρυσό μετάλλιό του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας της Καλιφόρνιας San Jose Mercury News, ο Τόμι Σμιθ, ηλικίας σήμερα 66 ετών, ζήτησε τιμή εκκίνησης 250.000 δολάρια (178.625 ευρώ) για το μετάλλιό του και για το ζευγάρι των αθλητικών παπουτσιών που φορούσε την ημέρα εκείνη.
«Το μετάλλιο είναι σημαντικό γι’ αυτόν, όμως η ανάμνηση της νίκης του είναι πολύ πιο σημαντική. Το κάνει σίγουρα για τα χρήματα, αλλά όχι επειδή είναι απελπισμένος. Αν κάποιος θέλει να το αγοράσει σε αυτή την τιμή…», δήλωσε ο υπεύθυνος του πλειστηριασμού, ο οποίος θα λήξει στις 4 Νοεμβρίου.
Ο Σμιθ, ο οποίος έχει χάσει το περίφημο μαύρο γάντι που φόρεσε εκείνη την ημέρα, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις.
Στις 16 Οκτωβρίου 1968, στο Ολυμπιακό Στάδιο, ο Σμιθ και ο συμπατριώτης του Τζον Κάρλος ύψωσαν ταυτόχρονα τη γροθιά τους και κατέβασαν το κεφάλι τη στιγμή που ανακρουόταν ο αμερικανικός εθνικός ύμνος.
Η χειρονομία αυτή, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικά και για τη βελτίωση της θέσης των Αφρο-Αμερικανών ιδιαίτερα, είχε ως αποτέλεσμα την αποπομπή των δύο ανδρών από το ολυμπιακό χωριό και απειλές θανάτου στις ΗΠΑ, ωστόσο τους χάρισε παγκόσμια φήμη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Πυρκαγιές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – Εκκενώθηκαν ισραηλινοί οικισμοί
- Τουριστικό «μπαμ» λόγω Μουντιάλ
- Άλλαξαν μωρά στο μαιευτήριο και το λάθος έγινε αντιληπτό μετά από 38 χρόνια
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 19 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Στα ύψη η παραοικονομία του Μουντιάλ!
- Οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία και παγκόσμια προειδοποίηση ασφαλείας για τους Αμερικανούς
- Ουγγαρία: Ο πρόεδρος Σούλιοκ παραιτείται – Υπέγραψε συνταγματική αναθεώρηση για τον τερματισμό της θητείας του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442