Η φυματίωση απειλεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους
Γιοχάνεσμπουργκ: Χωρίς επιπλέον προσπάθειες, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από φυματίωση ως το 2015, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος «Στοπ στη Φυματίωση» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Γιοχάνεσμπουργκ: Χωρίς επιπλέον προσπάθειες, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από φυματίωση ως το 2015, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος «Στοπ στη Φυματίωση» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους θα χρειαστούν 47 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των θανάτων αυτών.
Κάθε χρόνο, εννέα εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από φυματίωση, κυρίως στην αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας (το 55% των κρουσμάτων) και της Αφρικής (30%). Στην Κίνα και την Ινδία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα.
«Περίπου δυο εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια, παρά το γεγονός ότι η φυματίωση είναι ιάσιμη», προσθέτουν οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος κατά της φυματίωσης στον οποίο συμμετέχουν κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρίες.
Οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος τονίζουν ότι πρέπει να βελτιωθεί η παρακολούθηση των ασθενών και να δοθεί έμφαση στους πιο ευάλωτους: στους φορείς του AIDS, οι οποίοι προσβάλλονται από τη νόσο (900.000 κρούσματα κάθε χρόνο) και στους ασθενείς που αναπτύσσουν αντίσταση στα φάρμακα κατά της φυματίωσης (400.000 με 500.000 κρούσματα).
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, στον τομέα της έρευνας, «πρέπει ν’ αναπτυχθούν αποτελεσματικά διαγνωστικά τεστ, νέα φάρμακα ή εμβόλιο. Εκτιμάται ότι 10 δισεκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την έρευνα και 37 δισεκατομμύρια για την εφαρμογή του προγράμματος δράσης κατά της φυματίωσης τα επόμενα πέντε χρόνια. Εάν συγκεντρωθούν τα χρήματα αυτά, θα σωθούν περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι τα επόμενα πέντε χρόνια, μεταξύ των οποίων περισσότερα από δυο εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά».
Η φυματίωση είναι μολυσματική νόσος των πνευμόνων που προκαλείται από βακτήριο και μεταδίδεται μέσω του αέρα. Ένας φορέας της ασθένειας μπορεί να μολύνει περίπου δεκαπέντε άτομα κάθε χρόνο.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γαλλ.Πρακτ.
health.in.gr
- Τροχαία – Γιατί πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί το καλοκαίρι
- «Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί»: Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την ίαση του τελευταίου μολυσμένου ασθενή
- Εξαιρετικός ο Πουλακίδας στο Λας Βέγκας υπό το βλέμμα του Μπαρτζώκα (vid)
- Επισήμως κυβέρνηση υποδίκων και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Νέα Δημοκρατία
- Ακρίβεια: Προς νέα άνοδο ο πληθωρισμός τροφίμων – Οι ακραίοι καύσωνες «πιέζουν» περισσότερο από τον πόλεμο
- Είναι η Μάσα και ο Αρκούδος πράκτορας του Πούτιν; – Σάλος στη Βρετανία για την «πλύση εγκεφάλου στα παιδιά»
- Πτήσεις: Η μεσαία θέση στα αεροπλάνα παύει να είναι ενοχλητική – Τι λανσάρουν αεροπορικές εταιρείες
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442