Στον Κύπριο Χριστόφορο Πισσαρίδη και στους Αμερικανούς Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν, απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας 2010, για την εργασία τους, η οποία μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η ανεργία, η διάθεση θέσεων εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις στην αγορά και τις πολιτικές επιλογές.

Στους Αμερικανούς Πίτερ Ντάιμοντ και Ντέιλ Μόρτενσεν, καθώς και στον Κύπριο Χριστόφορο Πισσαρίδη απονεμήθηκε το Νόμπελ Οικονομίας 2010.

Όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, ο Κύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο ποίος ζει στη Βρετανία και οι δύο Αμερικανοί οικονομολόγοι κέρδισαν το βραβείο για την εργασία τους η οποία μπορεί να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο η ανεργία, η διάθεση θέσεων εργασίας και οι μισθοί επηρεάζονται από τις ρυθμίσεις στην αγορά και τις πολιτικές επιλογές.

Το βραβείο απονεμήθηκε σε αναγνώριση για μια μέθοδο ανάλυσης των αγορών που ανέπτυξαν και η οποία αφορά στις δυσκολίες εναρμόνισης προσφοράς και ζήτησης, ιδιαίτερα για την απασχόληση.

«Γιατί υπάρχουν τόσοι άνεργοι, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει προσφορά πολλών θέσεων εργασίας; Πώς η οικονομική πολιτική επηρεάζει την ανεργία; Οι τιμηθέντες φέτος με το βραβείο ανέπτυξαν μια θεωρία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά», διευκρινίζει η Επιτροπή Νόμπελ σε ανακοίνωσή της.

Ο Χρ.Πισαρρίδης είναι 71 ετών και καθηγητής στο London School of Economics.

Ο Π.Ντάιμοντ, 70 ετών, είναι οικονομολόγος στο MIT και συγγραφέας βιβλίων για την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις και τη φορολογία. Είχε προταθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να γίνει μέλος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Fed.

Ο Ντ.Μόρτενσεν, 71 ετών, είναι καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ιλιννόις, Northwestern University.

Το Νόμπελ Οικονομίας, ονομάζεται επισήμως «βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας για τις οικονομικές επιστήμες στη μνήμη του Αλφρεντ Νομπέλ» και είναι το μόνο που δεν προβλεπόταν στη διαθήκη του Σουηδού φιλάνθρωπου.

Το Νόμπελ Οικονομίας απονέμεται από το 1968 και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1 εκατ. ευρώ, περίπου. Το βραβείο χρηματοδοτείται από τη σουηδική κεντρική τράπεζα.

«Μεγάλη έκπληξη, αλλά και μεγάλη τιμή»

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είπε ότι η βράβευσή του αποτελεί τιμή για τον ίδιο, την οικογένειά του και τιμή για την Κύπρο.

Ανέφερε επίσης ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα έρθει στην Κύπρο, για να διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επεσήμανε ακόμη ότι έχει βραβευθεί για την εργασία του στο πρόβλημα της ανεργίας, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος της εργασίας είναι οι κυβερνήσεις να καταφέρουν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της ανεργίας.

Σε ότι αφορά τα μελλοντικά του σχέδια, ο Κύπριος Νομπελίστας, δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι περισσότερο στην Κύπρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο καθένας θέλει να επιστρέφει στις ρίζες του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr