Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κατέβασε «ρολά» το Δημόσιο την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ

Κατέβασε «ρολά» το Δημόσιο την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ

Παρέλυσε την Πέμπτη ο δημόσιος τομέας λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ με βασικό αίτημα «την ακύρωση των αντιλαϊκών πολιτικών του μνημονίου».  Δύο ξεχωριστές πορείες της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας. Mε προσωπικό ασφαλείας τα δημόσια νοσοκομεία, προβλήματα στα αεροπορικά δρομολόγια, κανονικά θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Παρέλυσε την Πέμπτη ο δημόσιος τομέας λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ με βασικό αίτημα «την ακύρωση των αντιλαϊκών πολιτικών του μνημονίου».

Νωρίτερα, έκλεισαν οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος, λόγω της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης της ΑΔΕΔΥ, ενώ κλειστοί ήταν και οι δρόμοι γύρω από την Ομόνοια λόγω της ξεχωριστής συγκέντρωσης που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

Στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος κατηγόρησε την κυβέρνηση για επίθεση στους μισθούς, για πολιτική άγριας λιτότητας που τείνει να επαναφέρει την κοινωνία στη δεκαετία του ’70, ενώ οι ανάγκες είναι πλέον ανάγκες του 21ου αιώνα.

Για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, είπε, απαιτείται ευρύτερος κοινωνικός αγώνας για την ακύρωση του μνημονίου και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της κυβέρνησης και της τρόικας.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι τα συνδικάτα στο δημόσιο τομέα θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους και ότι ο αγώνας θα εξελιχθεί σε μαραθώνιο.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στις 11:30 το πρωί σε Αθήνα (πλατεία Κλαυθμώνος) και Θεσσαλονίκη (άγαλμα Βενιζέλου).

Περίπου 1.500 μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν από τις 11 στην Ομόνοια. Την ίδια ώρα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκε και στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Στην απεργία συμμετείχαν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και το προσωπικό των Ταμείων.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 67%.

Επίσης, απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της απεργίας των γιατρών και των εργαζομένων σε αυτά.

Σοβαρά προβλήματα θα υπάρξουν και στα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα πραγματοποιήσουν στάση από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα.

– Αλλαγές και ματαιώσεις πτήσεων

Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος υπογράμμισε ότι οι συνδικαλιστές στον δημόσιο τομέα δεν θα μπουν σε διάλογο για το νέο μισθολόγιο, αν δεν υπάρξει αποκατάσταση των απωλειών που έφερε η κυβερνητική πολιτική κατά το 2010, αν δεν υπάρξει σεβασμός στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και αν δεν παρουσιαστεί συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση από τη μεριά της κυβέρνησης.

Δήλωσε ότι η κυβερνητική πολιτική βάζει στο στόχαστρο τους μισθούς κατ΄αρχήν των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και γενικότερα, αναφέροντας τις συνέπειες που θα έχει για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η υπονόμευση των κλαδικών συμβάσεων και η θεσμοθέτηση της υπεροχής των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024