Με υπουργική απόφαση οι μειώσεις μισθών σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με λουκέτο
Την ελαστικοποίηση των αμοιβών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ για την εξισορρόπηση της δυσμενούς κατάστασης καταρτίζει ειδικά προγράμματα για την διασφάλιση 400.000 θέσεων εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ. Σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν θα δίνεται η δυνατότητα για ένα χρονικό διάστημα να καταβάλουν χαμηλότερες -από όσα προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις- αποδοχές στους εργαζόμενους, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάπτεται ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.
Την ελαστικοποίηση των αμοιβών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν εξετάζει το υπουργείο Εργασίας, ενώ για την εξισορρόπηση της δυσμενούς κατάστασης καταρτίζει ειδικά προγράμματα για την διασφάλιση 400.000 θέσεων εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ.
Σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να κλείσουν θα δίνεται η δυνατότητα για ένα χρονικό διάστημα να καταβάλουν χαμηλότερες -από όσα προβλέπουν οι κλαδικές συμβάσεις- αποδοχές στους εργαζόμενους, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνάπτεται ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση.
Τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που θα ισχύσουν θα τα καθορίσει λεπτομερώς ειδική υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή με νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα επιδιωχθεί η διατήρηση θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών (μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας).
Το πρώτο πρόγραμμα ήδη εγκρίθηκε και προβλέπει τη διατήρηση συνολικά 400.000 θέσεων εργασίας μέσω της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών του προσωπικού τους και με υποχρέωση των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στο σχετικό πρόγραμμα να απασχολήσουν τουλάχιστον για έναν χρόνο το σύνολο των εργαζομένων τους (επιδοτούμενους και μη).
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2011 θα υπάρξουν 145.000 νέοι άνεργοι (θα φτάσει στο 14,5% η ανεργία) ενώ η ΓΣΕΕ παρατηρεί ότι οι άνεργοι θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τη νέα εγκατάσταση αφαλάτωσης στην Αμοργό εγκαινίασε ο Κικίλιας: «Ενισχύουμε τις υποδομές των νησιών μας»
- Νίσυρος: Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός ενισχύει την παρακολούθηση του ηφαιστείου στο νησί
- Σοβαρά επεισόδια στο Μπουένος Άιρες μετά την ήττα της Αργεντινής στον τελικό του Μουντιάλ (vids)
- Επικοινωνιακά τεχνάσματα από Μητσοτάκη: Επιτήρηση έργων και υποσχέσεις για παροχές
- Τα υπογκρούπ για ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό σε Europa και Conference League
- Πώς έγιναν δισεκατομμυριούχοι οι 40άρηδες της Κίνας;
- Λέρος: Νεκρός 80χρονος σε τροχαίο – Σοβαρά τραυματισμένη η σύζυγός του
- Ο Ρόδρι πήρε από τον Ινφαντίνο τα πρώτα δαχτυλίδια για την κατάκτηση του Μουντιάλ (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)



















![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442