“Κολλέγιο Αθηνών 1950 – Η Μαθητική Κοινότητα κτίζει Σχολεία” στις “Μαρτυρίες”
Στην εκπομπή παρουσιάζεται η βραβευμένη μαθητική κοινότητα του Κολλεγίου Αθηνών, που επί πολλά χρόνια είχε την πρωτοβουλία να συμβάλει στην ανοικοδόμηση κατεστραμμένων σχολείων στην ελληνική ύπαιθρο, μετά τον πόλεμο. Ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 1950 και το πρώτο σχολείο που ανοικοδομήθηκε τότε, με τα χρήματα εράνου των μαθητών του Κολλεγίου, ήταν στο χωριό Καμπιά […]
Η Καμπιά, στην ευρύτερη περιοχή Σπερχειάδας, ήταν ένα χωριό το οποίο έκαψαν οι Γερμανοί το 1943 και οι κάτοικοι των Καμπιών επέστρεψαν για να ξεκινήσουν τον αγώνα της ανοικοδόμησης με πενιχρά μέσα.
Το δημοτικό τους όμως σχολείο ήταν κατεστραμμένο και οι 74 τότε μαθητές έκαναν μαθήματα σε σπίτια διαφόρων κατοικιών, ενώ το κράτος αδυνατούσε να τους ενισχύσει για κτίσιμο καινούργιου σχολείου.
Αυτό το κατάφεραν οι μαθητές του Κολλεγίου, ξεκινώντας έτσι ένα πολύχρονο έργο συμπαράστασης στα αναξιοπαθούντα παιδιά της ελληνικής υπαίθρου.
Με ετήσιους εράνους και κάθε είδους υλικών προσφορών , οι μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών συνέχισαν επί 22 χρόνια έως το 1972, να κτίζουν και να εξοπλίζουν σχολεία σε όλη την επικράτεια .
Από τη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, ως τη βόρειο Μακεδονία και τον ακριτικό Έβρο, αλλά και την Κύπρο. Για τους σχεδιασμούς , τις ιδέες και τις μεθοδεύσεις της μαθητικής κοινωνίας του Κολλεγίου του Πενήντα στην Προσπάθεια υλοποίησης του σχεδίου «κτίζουμε σχολεία» μιλάνε στο ντοκιμαντέρ, οι παλιοί πρόεδροι του μαθητικού συμβουλίου Χαράλαμπος Βλαχούτσικος(1950) και Νικόλαος Εμπέογλου(1954), ο παλιός καθηγητής του Κολλεγίου και ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Θεοδώρου και ο πρόεδρος Επιτροπής Υποτροφιών του Κολλεγίου Δημήτρης Καραμάνος.
Τις Μνήμες και μαρτυρίες τους καταθέτουν επίσης οι παλιοί μαθητές του δημοτικού σχολείου των Καμπιώ, Νικόλαος Γεωργόπουλος(πρόεδρος του σωματείου των απανταχού Καμπιωτών), Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου (δικηγόρος), Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου ( πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καμπιών) και Νικόλαος Πατακιάς.
Παραγωγή: Ελληνική
Σκηνοθέτης: Γιώργος Πετρίτσης
Σενάριο: Γιώργος Πετρίτσης
- Erminio: Ανυπολόγιστες οι ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας, που άφησε πίσω της έναν νεκρό
- «Άρτεμις II»: Οι αστροναύτες μιλούν για την αποστολή, τη θέα της γης από ψηλά και τα… διαστημικά υδραυλικά
- Ο Νίμπο θέλει Μπαρτσελόνα και πληρώνει το buy out στην Αρμάνι!
- Ζωγράφου: Απολογείται σήμερα ο 54χρονος – Τα αίτια θανάτου μητέρας-κόρης παραμένουν απροσδιόριστα
- Κίνηση: Μεγάλη ταλαιπωρία στον Κηφισό – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Τι ισχύει με το συμβόλαιο του Μάικ Τζέιμς, την Μπαρτσελόνα και τον Πασκουάλ
- Ταλέντα στην Ελλάδα: To παροδικό φαινόμενο της κρίσης που τείνει να γίνει δομική πρόκληση
- Στη σκιά του πολέμου στο Ιράν – Η Ουκρανία απέναντι στην εαρινή επίθεση της Ρωσίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442