Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν τα εργατικά συνδικάτα στη Γαλλία
Δύο νέες κινητοποιήσεις για τις 2 και τις 12 Οκτωβρίου ετοιμάζουν τα εργατικά συνδικάτα στη Γαλλία, μία ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Ανυποχώρητη παραμένει η κυβέρνηση. Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους του Βουκουρεστίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση κατά ένα τέταρτο των αποδοχών τους.
Δύο νέες κινητοποιήσεις για τις 2 και τις 12 Οκτωβρίου ετοιμάζουν τα εργατικά συνδικάτα στη Γαλλία, μία ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση Σαρκοζί. Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους του Βουκουρεστίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση κατά ένα τέταρτο των αποδοχών τους.
Εκπρόσωποι έξι μεγάλων συνδικάτων ανακοίνωσαν μετά από συνάντησή τους ότι το Σάββατο 2 Οκτωβρίου θα υπάρξει νέος γύρος διαδηλώσεων, ενώ στις 12 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει απεργία και νέες διαδηλώσεις.
Η 12η Οκτωβρίου είναι η μέρα συζήτησης των μεταρρυθμίσεων στη Γερουσία.
Τα συνδικάτα χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα «μεγάλη επιτυχία», επισημαίνοντας ότι οι διαδηλωτές έφτασαν τα 3 εκατομμύρια, την ώρα που η γαλλική αστυνομία εκτιμά ότι ήταν λιγότεροι από ένα εκατομμύριο.
Ανυποχώρητη η κυβέρνηση
Η ανακοίνωση αυτή συμπίπτει με την δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αντέταξε ένα «όχι, σθεναρό και ήρεμο» στους διαδηλωτές και τους απεργούς που ζητούν να μην ισχύσει η προτεινόμενη αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια.
«Όχι, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα αποσύρουμε αυτό το σχέδιο μεταρρύθμισης διότι είναι απαραίτητο και λογικό» πρόσθεσε.
«Δεν θα αποσύρουμε την αύξηση της διάρκειας του χρόνου εργασίας, διότι αν το κάνουμε τότε το σύστημα συνταξιοδότησής μας θα καταρρεύσει υπό το βάρος των ελλειμμάτων» υπογράμμισε ο Φρανσουά Φιγιόν.
«Δηλώνω σθεναρά ότι θα φέρουμε σε πέρας αυτή τη μεταρρύθμιση, διότι αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε την κοινωνική μας παράδοση, αν επιθυμούμε να διασφαλίσουμε το επίπεδο των συντάξεών μας, τότε δεν υπάρχει παρά ένας σοβαρός και υπεύθυνος τρόπος να δράσουμε: πρέπει να αυξήσουμε το όριο συνταξιοδότησης» επέμεινε ο Γάλλος πρωθυπουργός.
Διαδηλώσεις στην Ρουμανία
Σε μία άλλη εξέλιξη, 5.000 αστυνομικοί κατέβηκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση κατά ένα τέταρτο των αποδοχών τους, ανακοίνωσε συνδικαλιστική πηγή.
«Ζητούμε από την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει στο θέμα της μείωσης των μισθών και στο σχέδιο κατάργησης θέσεων εργασίας μέσα στην αστυνομία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του συνδικάτου Pro Lex, Μπόγκνταν Μαρίτσα.
Την Τετάρτη σχεδόν 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Βουκουρέστι, ύστερα από έκκληση μιας από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες της χώρας, της CNSRL-Fratia, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Οδηγός επιβίωσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη μεγάλη συναυλία των Metallica στο ΟΑΚΑ
- Ιθάκη: Χωρίς παιδίατρο το νησί όπου ζουν μόνιμα πάνω από 400 παιδιά
- Δορυφορικές εικόνες εκθέτουν τις ΗΠΑ: Το Ιράν έπληξε πολύ περισσότερους στόχους απ’ όσους είχαν ανακοινωθεί
- Χαμός στο Παρίσι: Επεισόδια και μεγάλη ένταση μετά την πρόκριση της Παρί Σεν Ζερμέν (vids)
- Τροχαία: Ποια περιοχή της χώρας «έγραφε» σχεδόν 1.000 κλήσεις καθημερινά τον Απρίλιο
- Καλοκαίρι στο ΚΠΙΣΝ: Όλες οι εκδηλώσεις του φετινού προγράμματος
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (7/5): Πού θα δείτε το Μάλαγα – ΑΕΚ και το Χάποελ – Ρεάλ για τη Euroleague
- Κβίτσα Κβαρατσέλια: Santa… Kvaradona
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 07.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-juliano-ferreira-102048601-9466837-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442