Στους δρόμους οι δημόσιοι υπάλληλοι της Τσεχίας κόντρα στις περικοπές μισθών
Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν μαζικά την Τρίτη στην Πράγα διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες περικοπές μισθών. Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Πετρ Νέτσας βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της, αλλά δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε μείωση του προϋπολογισμού. Την Τετάρτη μεγάλη διαδήλωση αναμένεται στην Πολωνία, ενώ την Πέμπτη παίρνουν τη σκυτάλη οι Γάλλοι με νέα συγκέντρωση κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδηλώνουν μαζικά την Τρίτη στην Πράγα διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες περικοπές μισθών. Τα συνδικάτα απειλούν με περαιτέρω κινητοποιήσεις, ωστόσο η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Πετρ Νέτσας παραμένει αμετακίνητη.
Την Τετάρτη μεγάλη διαδήλωση εργαζομένων αναμένεται στην Πολωνία, ενώ την Πέμπτη παίρνουν τη σκυτάλη οι Γάλλοι με νέα συγκέντρωση κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.
Αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες, νοσοκόμοι και μέλη συνδικάτων πραγματοποίησαν πορεία το μεσημέρι της Τρίτης στο κέντρο της τσεχικής πρωτεύουσας, καταλήγοντας μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών με πανό που γράφουν «δεν είμαστε σκλάβοι».
Οι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 10.000, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας και τα συνδικάτα αναμένουν ότι ο αριθμός τους θα φθάσει τις 20.000 εντός της ημέρας.
Τα συνδικάτα δηλώνουν ότι θα αποδεχθούν μείωση μισθών, ωστόσο χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το «ψαλίδι» σε ποσοστό 10% στη μισθοδοσία τους που έχει εξαγγείλει η τσεχική κυβέρνηση στο πλαίσιο μέτρων λιτότητας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι απειλούν με περαιτέρω κινητοποιήσεις εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, αλλά η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη.
Η διαδήλωση των εργαζομένων στην Πράγα, η μεγαλύτερη εδώ και χρόνια, αποτελεί την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τη νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Τσεχίας και εντάσσεται στο κύμα δυσαρέσκειας που έχει τυλίξει όλη την Ευρώπη για τα μέτρα λιτότητας.
Οι Γάλλοι επιστρέφουν την Πέμπτη στους δρόμους κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που προβλέπει γενική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 έτη και υπερψηφίστηκε επί της αρχής την περασμένη εβδομάδα από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο Ερντογάν, η απόπειρα πραξικοπήματος και η «Νέα Τουρκία»
- Αποσύρεται από την υπόθεση του Τολιόπουλου ο ΠΑΟΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Γιάννης Αμανατίδης νέος γραμματέας της Κ.Ο. – Θα στείλει επιστολή για επιστροφή Πολάκη – Το Σάββατο η εκλογή προέδρου
- Κιλκίς: Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Πολύκαστρο – Σηκώθηκαν δύο αεροσκάφη
- Ιράν: Νέο κύμα αμερικανικών πληγμάτων – «Το Ορμούζ παραμένει κλειστό»
- Οι «Τρωάδες» στην Επίδαυρο εγκαινιάζουν μια νέα εποχή προσβασιμότητας στον πολιτισμό
- Το Ισραήλ σκοτώνει ακόμα 4 αμάχους στη Γάζα – Ανάμεσα τους και ένα παιδί και οι γονείς του
- Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών που αντιδρούν στον ευρωπαϊκό φόρο άνθρακα στα καύσιμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442