Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας σκοπεύει να καταθέσει μέσα στον Οκτώβριο πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος, Βίκτορ Πόντα σε συνέντευξη προς το πρακτορείο Reuters.

Εάν η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί από τη Βουλή, οι Σοσιαλδημοκράτες προτίθενται να μειώσουν τον ΦΠΑ στο 19% από το 24% και θα αντικαταστήσουν τον ενιαίο φόρο εισοδήματος με κλιμακούμενους συντελεστές, πρόσθεσε ο Πόντα.

«Η μομφή πιθανότατα θα κατατεθεί στα τέλη του Οκτωβρίου. Την πρώτη ημέρα που θα αναλάβουμε την εξουσία, θα μειώσουμε το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Από τον Ιανουάριο πρέπει να επιβληθεί επίσης μείωση του ΦΠΑ στο 19% από 24% που είναι τώρα», διευκρίνισε.

Η κεντρώα κυβέρνηση στη Ρουμανίας, η οποία διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αύξησε το ΦΠΑ κατά 5 μονάδες προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να συμμορφωθεί με τους όρους που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να χορηγήσει δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα.

Ο Πόντα διευκρίνισε ότι εάν το κόμμα του, μαζί με τους Φιλελεύθερους, αναλάβουν την εξουσία, θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται με το ΔΝΤ αλλά οποιαδήποτε νέα συμφωνία όταν λήξει η παρούσα, το Μάρτιο του 2011, θα πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλότερο ΦΠΑ και υψηλότερους φόρους για τους μεγαλοεισοδηματίες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Σοσλιαδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν από κοινού το 40% των προτιμήσεων. Αν περάσει η πρόταση μομφής, εξήγησε επιπλέον, θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με περιορισμένη εντολή για την άμεση λήψη οικονομικών μέτρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Γράψτε το σχόλιο σας