Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μείωση του ΦΠΑ ζητά η αντιπολίτευση στη Ρουμανία και ετοιμάζει πρόταση μομφής

Μείωση του ΦΠΑ ζητά η αντιπολίτευση στη Ρουμανία και ετοιμάζει πρόταση μομφής

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας σκοπεύει να καταθέσει μέσα στον Οκτώβριο πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος, Βίκτορ Πόντα, ενώ εξέφρασε τη θέση του για μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στα τρόφιμα, και διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ με νέους όρους όταν λήξει η τρέχουσα συμφωνία.

Το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας σκοπεύει να καταθέσει μέσα στον Οκτώβριο πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος, Βίκτορ Πόντα σε συνέντευξη προς το πρακτορείο Reuters.

Εάν η πρόταση μομφής υπερψηφιστεί από τη Βουλή, οι Σοσιαλδημοκράτες προτίθενται να μειώσουν τον ΦΠΑ στο 19% από το 24% και θα αντικαταστήσουν τον ενιαίο φόρο εισοδήματος με κλιμακούμενους συντελεστές, πρόσθεσε ο Πόντα.

«Η μομφή πιθανότατα θα κατατεθεί στα τέλη του Οκτωβρίου. Την πρώτη ημέρα που θα αναλάβουμε την εξουσία, θα μειώσουμε το ΦΠΑ στα τρόφιμα. Από τον Ιανουάριο πρέπει να επιβληθεί επίσης μείωση του ΦΠΑ στο 19% από 24% που είναι τώρα», διευκρίνισε.

Η κεντρώα κυβέρνηση στη Ρουμανίας, η οποία διαθέτει ισχνή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αύξησε το ΦΠΑ κατά 5 μονάδες προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να συμμορφωθεί με τους όρους που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να χορηγήσει δάνειο ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα.

Ο Πόντα διευκρίνισε ότι εάν το κόμμα του, μαζί με τους Φιλελεύθερους, αναλάβουν την εξουσία, θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται με το ΔΝΤ αλλά οποιαδήποτε νέα συμφωνία όταν λήξει η παρούσα, το Μάρτιο του 2011, θα πρέπει να περιλαμβάνει χαμηλότερο ΦΠΑ και υψηλότερους φόρους για τους μεγαλοεισοδηματίες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Σοσλιαδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν από κοινού το 40% των προτιμήσεων. Αν περάσει η πρόταση μομφής, εξήγησε επιπλέον, θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με περιορισμένη εντολή για την άμεση λήψη οικονομικών μέτρων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024