Υπερασπίζεται η Γαλλία τις απελάσεις, έντονη η αντιπαράθεση στη Σύνοδο Κορυφής
Παρά τις σφοδρές επικρίσεις, η Γαλλία θα συνεχίσει τις απελάσεις των Ρομά και τη διάλυση των καταυλισμών τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους ηγέτες των 27 στη Σύνοδο Κορυφής η οποία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα. Διαψεύδει ο Σαρκοζί ότι είχαι έντονο επεισόδιο με τον Ζοζέ Μπαρόζο.
Παρά τις σφοδρές επικρίσεις, η Γαλλία θα συνεχίσει τις απελάσεις των Ρομά και τη διάλυση των καταυλισμών τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που βρέθηκε αντιμέτωπος με τους ηγέτες των 27 στη Σύνοδο Κορυφής η οποία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα.
«Θα συνεχίσουμε να διαλύουμε τους καταυλισμούς, όποιος και αν ζει εκεί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στους παράνομους καταυλισμούς».
Επιπλέον, για άλλη μία φορά πέρασε στην αντεπίθεση σχετικά με τις επικρίσεις που έχει δεχτεί για την πολιτική της Γαλλίας λέγοντας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο: «είμαι αρχηγός κράτους, δεν μπορώ να αφήσω να προσβάλλουν τη χώρα μου». υπογράμμισε ότι η επίτροπος Βίβιαν Ρέντιγκ ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις και πρόσθεσε ότι όλους τους αρχηγούς σόκαραν οι δηλώσεις που, ακόμη, «πλήγωσαν τους συμπατριώτες μας».
Επεισόδιο μέσα στη Σύνοδο
Όπως δήλωσε πάντως ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής μία «πολύ έντονη αντιπαράθεση» για το θέμα της απέλασης των Ρομά.
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπενθύμισε και υποστήριξε έντονα τους θεσμούς και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε άλλη πηγή στο AFP.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχικά προσπάθησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα για να μην αφήσουν τις διαφωνίες που είχαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής τους να βγουν στη δημοσιότητα. Αρχικά προσανατολίζονταν προς ένα σχέδιο κοινής διακήρυξης για την ανάγκη καλύτερης ενσωμάτωσης των Ρομά, όμως τελικά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απέρριψαν την ιδέα. «Κανείς δεν το ήθελε», υπογράμμισαν διπλωμάτες.
Παραταύτα, ο Νικολά Σαρκοζί διέψευσε κατηγορηματικά σε ανακοίνωση που δόθηκε στον Τύπο ότι ήλθε σε σύγκρουση με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το θέμα των Ρομά ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν υψώθηκαν οι τόνοι. «Εάν κάποιος παρέμεινε ήρεμος και δεν προέβη σε ακραίους σχολιασμούς αυτός ήμουν εγώ», δήλωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Λίγο πριν το γεύμα εργασίας ο Γάλλος πρόεδρος πήρε το λόγο ενώπιον όλων των ηγετών της ΕΕ και του Μπαρόζο για να δηλώσει, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πλήγωσε τη Γαλλία», όταν συνέκρινε τις απελάσεις των Βουλγάρων και Ρουμάνων Ρομά με τις εκδιώξεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Σε μία άλλη εξέλιξη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ του είχε εμπιστευθεί ότι και αυτή έχει την πρόθεση να προχωρήσει τις προσεχείς εβδομάδες «σε εκκένωση των καταυλισμών», μια πληροφορία που διαψεύστηκε αμέσως από Γερμανούς διπλωμάτες. «Θα πρέπει να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πλήρη και συνολική υποστήριξη–για μια ακόμα φορά–της κ. Μέρκελ τώρα για το θέμα αυτό, όπως και για πολλά άλλα», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
* Τις δηλώσεις του Νικολά Σαρκοζί επέκρινε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζοντάς τες μη προσήκουσες. Επιπλέον πρόσθεσε ότι «δεν είναι πρέπον όταν μια Ευρωπαία επίτροπος που είναι πολίτης μιας χώρας, να κατηγορούμε τη χώρα καταγωγής της» (Η Βιβιάν Ρέντιγκ κατάγεται από το Λουξεμβούργο). «Οι επίτροποι δεν εκπροσωπούν τη χώρα τους από τη στιγμή που διορίζονται», υπενθύμισε ο κ. Γιούνκερ.
Από την πλευρά της, η επίτροπος δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να παραπέμψει τη Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τις απελάσεις τις οποίες την Τρίτη χαρακτήρισε «ντροπιαστικό φαινόμενο» που «η Ευρώπη δεν θα έπρεπε να ζήσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Αργότερα πάντως η κυρία Ρέντιγκ εξέφρασε τη λύπη της και έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν ήθελε να συγκρίνει το σήμερα με την εποχή του πολέμου· υπενθυμίζεται πάντως ότι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, περισσότεροι από 75.000 ζούσαν στη Γαλλία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί τη Γαλλία ότι με τις απελάσεις Ρομά δεν σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία μετακίνησης των ευρωπαίων πολιτών, ενώ απειλεί το Παρίσι ότι θα προσφύγει στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.
Σε δεύτερη μοίρα τα Ευρωπαϊκά
Στα διαδικαστικά θέματα της Συνόδου, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι ενημέρωσε τους ηγέτες για τους στρατηγικούς στόχους της Ένωσης σχετικά με τις διεθνείς συνεργασίες της. Στο προσεχές διάστημα η ΕΕ προγραμματίζει συνόδους με ασιατικές χώρες
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γάζα: Τουλάχιστον 46 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα – Επλήγη νοσοκομείο
- Λίβανος: Τουλάχιστον 1 παιδί σκοτώνεται κάθε μέρα και άλλα 10 τραυματίζονται, λέει η UNICEF
- Αιμίλιος Παπαθανασίου: Εξελέγη στο συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Νέα τρομο-ομάδα
- Έκρηξη στους Αμπελόκηπους: Σοκάρουν οι εικόνες μέσα από το διαμέρισμα – Βρέθηκαν όπλο και κινητό τηλέφωνο
- Η νύχτα που ο Λάνθιμος «ζήλεψε» τη σκηνοθεσία και το κάστινγκ του Μπαρτζώκα…