Η πορεία υλοποίησης δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αυτές απορρέουν από το μνημόνιο, για το τρίτο τρίμηνο, και κυρίως η πορεία των εσόδων τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τη συμμετοχή πολλών υπουργών.

Σύμφωνα με υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, έγινε μια επισκόπηση για την εξέλιξη των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ανά υπουργείο, καθώς επίσης και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί.

Επιπλέον συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες για το τέταρτο τρίμηνο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν, μετά τη σύσκεψη, ότι «είμαστε στο σωστό δρόμο», όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων, έναντι του μνημονίου για το τρίτο τρίμηνο και εξέφραζαν αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων στο 2010, προσθέτοντας ότι σε αυτά θα προσμετρηθούν και τα έσοδα του ερχόμενου Γενάρη και Φλεβάρη.

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα στοιχεία για την υστέρηση των εσόδων που παρατηρείται, στον απόηχο και των επαφών που είχε ο πρωθυπουργός στο Όσλο με τον επικεφαλής του ΔΝΤ.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν ικανοποιητικό το επιτόκιο και το αποτέλεσμα της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Οσον αφορά στο σενάριο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, οι ίδιες πηγές έθεσαν ως προϋπόθεση για να προκριθεί αυτή η λύση, την ύπαρξη μηχανισμών αναδιανομής, ο οποίος προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει.

Εκαναν μάλιστα λόγο για μέτρο εξυγίανσης και κοινωνικά δίκαιο «αν εφαρμοστεί σωστά». Παράλληλα έλεγαν ότι εξετάζονται και άλλα σενάρια.

«Μήνας Ρέππα» ο Σεπτέμβριος

Εξάλλου οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν το Σεπτέμβριο ως «μήνα Ρέππα» και συμπλήρωναν μεταξύ άλλων ότι το θέμα του ανοίγματος για τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: Θόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ραγκούσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας και Τίνα Μπιρμπίλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ