Εκπνέει η προθεσμία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων
Στις 15 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία του υπουργείου Οικονομικών για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους. Μετά την παρέλευση της σχετικής ημερομηνίας οι φορολογούμενοι που δεν υπάχθηκαν στην ρύθμιση και δεν έχουν δηλώσει τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό θα καλούνται από τις εφορίες για έλεγχο.
Στις 15 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία του υπουργείου Οικονομικών για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους. Μετά την παρέλευση της σχετικής ημερομηνίας οι φορολογούμενοι που δεν υπάχθηκαν στην ρύθμιση και δεν έχουν δηλώσει τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό θα καλούνται από τις εφορίες για έλεγχο.
Η ευνοϊκή ρύθμιση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων προβλέπεται από τον φορολογικό νόμο 3842/2010 και τέθηκε σε ισχύ στις 15 Απριλίου. Μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:
– Φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν μέσα σε έξι μήνες να μεταφέρουν τα χρήματά τους που μέχρι στιγμής βρίσκονται στην αλλοδαπή σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, καταβάλλοντας το 5% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν. Ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων θα γίνεται χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες. Σε αντίθετη περίπτωση, ήτοι αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, θα οφείλεται φόρος 8% επί του συνόλου της αξίας τους.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη συγκεντρώσει πλήθος στοιχείων για όσους κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό. Διενεργεί δε διασταυρώσεις σε φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τους τόκους που απέκτησαν και απέφυγαν την φορολογία, ενώ σε δεύτερη φάση ελέγχει αν τα κεφάλαια των καταθέσεων καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι τα τελευταία έτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Απώλεια κιλών: Γιατί ο σκύλος σας χάνει μύες και πώς η διατροφή συμβάλλει στην υγεία του
- «Κρύβεται» ο Τζαβέλας από τον έλεγχο της Βουλής – Η επιστολή του – Παρουσία Ανδρουλάκη η συνεδρίαση
- Έμπολα: «Μας βασανίσει» – Φόβος στην ανατολική πλευρά της Δημοκρατίας του Κονγκό, εξαπλώνεται η επιδημία
- Αγκαλιές, δάκρυα και «τρελά» πανηγύρια μετά την ισοπαλία της Σίτι – Απίθανες στιγμές στο προπονητικό κέντρο της Άρσεναλ
- Αφθώδης πυρετός στη Λέσβο: Προανάκριση για τις ανεξέλεγκτες ταφές ζώων – «Κανένας δεν έδινε σημασία πριν από δύο μήνες»
- Οσμή αερίου στα νότια προάστια: Αυτά είναι τα τρία σενάρια για την προέλευσή της
- Αγορά Ακινήτου σήμερα: Το μοντέλο συμβουλευτικής που μας καθοδηγεί στο κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα
- Taste Atlas: Ποιο ελληνικό τυρί είναι το καλύτερο στον κόσμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 20.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/hari-nandakumar-AusHcg-Sxc-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442