Εκπνέει η προθεσμία για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων
Στις 15 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία του υπουργείου Οικονομικών για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους. Μετά την παρέλευση της σχετικής ημερομηνίας οι φορολογούμενοι που δεν υπάχθηκαν στην ρύθμιση και δεν έχουν δηλώσει τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό θα καλούνται από τις εφορίες για έλεγχο.
Στις 15 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία του υπουργείου Οικονομικών για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους. Μετά την παρέλευση της σχετικής ημερομηνίας οι φορολογούμενοι που δεν υπάχθηκαν στην ρύθμιση και δεν έχουν δηλώσει τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό θα καλούνται από τις εφορίες για έλεγχο.
Η ευνοϊκή ρύθμιση για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων προβλέπεται από τον φορολογικό νόμο 3842/2010 και τέθηκε σε ισχύ στις 15 Απριλίου. Μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:
– Φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν μέσα σε έξι μήνες να μεταφέρουν τα χρήματά τους που μέχρι στιγμής βρίσκονται στην αλλοδαπή σε προθεσμιακό λογαριασμό κατάθεσης στην Ελλάδα, διάρκειας τουλάχιστον ενός έτους, καταβάλλοντας το 5% επί της αξίας των καταθέσεων που μεταφέρουν. Ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων θα γίνεται χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες. Σε αντίθετη περίπτωση, ήτοι αν τα κεφάλαια παραμείνουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή, θα οφείλεται φόρος 8% επί του συνόλου της αξίας τους.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει ήδη συγκεντρώσει πλήθος στοιχείων για όσους κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και διατηρούν καταθέσεις στο εξωτερικό. Διενεργεί δε διασταυρώσεις σε φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τους τόκους που απέκτησαν και απέφυγαν την φορολογία, ενώ σε δεύτερη φάση ελέγχει αν τα κεφάλαια των καταθέσεων καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι τα τελευταία έτη.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Παναγιώτης Νέστορας: «Το μόνο που έχω να ρωτήσω είναι γιατί τόσο μίσος, ποιοι είναι πίσω από τους εκτελεστές»
- Επίδειξη μίσους στη Βόρεια Ιρλανδία: Ομοίωμα τζαμιού πυρπολήθηκε έξω από το Μπέλφαστ
- H OpenAI απαντά στην Anthropic με νέο πολυεργαλείο για επιχειρήσεις
- Κωνσταντίνος Αργυρός – Οι «Καμπάνες» του, γίνονται το πρώτο ελληνόφωνο άλμπουμ στα Billboard
- Προοπτική για κοινωνικές κατοικίες ιατρών στην Κάρπαθο
- Τραγωδία στη Γαλλία μετά την πρόκριση στα ημιτελικά του Μουντιάλ: 17χρονη έχασε τη ζωή της μετά από πτώση από φορτηγό (vids)
- Σισμανόγλειο: Στον εισαγγελέα ο 76χρονος που προκάλεσε τη φωτιά στο νοσοκομείο
- Τοξικότητα κυβερνητικής κοπής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442