Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι ενώνοντας την εμπειρία και την ικανότητά του ως αρχαιολόγου με μια συναρπαστική αφήγηση, παρουσιάζοντάς μας μέρη και περιόδους της αρχαιότητας, προκειμένου να φανταστούμε έναν κόσμο που έσφυζε από ζωή, έναν κόσμο ακραίας φιλοδοξίας και μεγάλων ονείρων. Η ιστορία του τάφου του Αλέξανδρου είναι η ιστορία μιας περιπέτειας. Το να ξεχωρίσουμε τους […]
Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι ενώνοντας την εμπειρία και την ικανότητά του ως αρχαιολόγου με μια συναρπαστική αφήγηση, παρουσιάζοντάς μας μέρη και περιόδους της αρχαιότητας, προκειμένου να φανταστούμε έναν κόσμο που έσφυζε από ζωή, έναν κόσμο ακραίας φιλοδοξίας και μεγάλων ονείρων.
Η ιστορία του τάφου του Αλέξανδρου είναι η ιστορία μιας περιπέτειας. Το να ξεχωρίσουμε τους αμέτρητους θρύλους από τα πραγματικά γεγονότα και να ερμηνεύσουμε τις συχνά αντιφατικές ιστορικές πηγές είναι σαν να κινούμαστε προς έναν «αινιγματικό και φευγαλέο σαν τις οφθαλμαπάτες της ερήμου στόχο».
Πράγματι, με την εγκαθίδρυση του χριστιανισμού, ο τάφος του Αλέξανδρου, ο οποίος είχε ανεγερθεί στην πόλη που έφερε το όνομά του και ο οποίος αποτελούσε αντικείμενο λατρείας και τόπο διαρκών επισκέψεων επί επτά αιώνες, μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε στη λήθη.
Εξαιτίας φυσικών αιτίων ή πολεμικών γεγονότων, εξαιτίας ενός είδους damnatio memoriae, εξαιτίας ίσως όλων αυτών των λόγων μαζί, χάθηκε κάθε ίχνος του. Παρ’ όλα αυτά, στην Αλεξάνδρεια συνέχιζε να κυκλοφορεί το φάντασμα του ιδρυτή της, που ξαναβρήκε τη δύναμή του μετά την εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο, όταν πολλοί αρχαιολόγοι καθώς και μια σειρά από τυχοδιώκτες και κυνηγούς θησαυρών, αλλά και πολλοί κοινοί άνθρωποι, ανέλαβαν να ξαναβρούν το σώμα του μεγαλύτερου στρατηλάτη όλων των εποχών.
Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι μας οδηγεί σ’ αυτό το ταξίδι στην καρδιά του αινίγματος, ενώνοντας την εμπειρία και την ικανότητά του ως αρχαιολόγου με μια συναρπαστική αφήγηση του, παρουσιάζοντάς μας μέρη και περιόδους της αρχαιότητας, προκειμένου να φανταστούμε έναν κόσμο που έσφυζε από ζωή, έναν κόσμο ακραίας φιλοδοξίας και μεγάλων ονείρων.
Παρουσίαση του συγγραφέα
Ο Βαλέριο Μάσιμο Μανφρέντι σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και ειδικεύτηκε στην Τοπογραφία του Αρχαίου Κόσμου. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Ιταλίας και του εξωτερικού, όπως το Ecole Pratique des Hautes Etudes της Σορβόνης και είναι καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi στο Μιλάνο. Έχει διευθύνει επιστημονικές αποστολές, εξερευνήσεις και ανασκαφές σε πολλά μέρη του κόσμου. Από το 1980 μέχρι σήμερα, έχει δημοσιεύσει άρθρα και δοκίμια εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα, καθώς επίσης και μυθιστορήματα. Η μεγάλη του αγάπη για την αρχαιότητα τον ώθησε στη συγγραφή και ιστορικών μυθιστορημάτων. Με γρήγορο ρυθμό, γεμάτα περιπέτεια και αγωνία, τα βιβλία του Μανφρέντι έχουν το μεγάλο προσόν να δίνουν στον αναγνώστη την αίσθηση ότι βρίσκεται στον κινηματογράφο. Από τις Εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορούν 10 βιβλία του συγγραφέα.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας