Αρκετές χώρες ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο Κόσοβο, λέει η Πρίστινα
Ως καταλύτης για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και από άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας ελπίζει η Πρίστινα ότι θα λειτουργήσει η θετική γνωμοδότηση της Χάγης, με τον Κοσοβάρο υπουργό Εξωτερικών να αναφέρει ότι «δεκάδες χώρες» είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την πρώην σερβική επαρχία. Η -μη δεσμευτική- γνωμοδότηση μπορεί να φέρει ακόμη και «εκπλήξεις» από τις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την Πρίστινα, υποστηρίζει ο Κοσοβάρος αξιωματούχος.
Ως καταλύτης για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και από άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας ελπίζει η Πρίστινα ότι θα λειτουργήσει η θετική γνωμοδότηση της Χάγης, με τον Κοσοβάρο υπουργό Εξωτερικών να αναφέρει ότι «δεκάδες χώρες» είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την πρώην σερβική επαρχία.
Η -μη δεσμευτική- γνωμοδότηση μπορεί να φέρει μάλιστα ακόμη και «εκπλήξεις» από τις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την Πρίστινα, υποστηρίζει ο Κοσοβάρος αξιωματούχος.
Πέντε από τις χώρες της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει την πλήρη ανεξαρτησία του Κοσόβου από τη Σερβία που διακήρυξη μονομερώς η Πρίστινα το 2008 (η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία).
Αθήνα και Λευκωσία έβλεπαν εξαρχής αρνητικά την ανεξαρτησία του Κοσόβου λόγω του προηγούμενου που θα μπορούσε να δημιουργήσει στην απόπειρα νομιμοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου. Παρόμοια ήταν και τα κίνητρα της Ισπανίας να κρατήσει στάση αναμονής, λόγω των αποσχιστικών «τάσεων» κάποιων επαρχιών της.
«Όσον αφορά τις νέες χώρες (που προτίθενται να αναγνωρίσουν το Κόσοβο)» ανέφερε ο ΥΠΕΞ του Κοσόβου Σκεντέρ Χισενί σε βοσνιακή εφημερίδα, «οι υπουργοί εξωτερικών και άλλοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από πολλές δεκάδες χώρες μας ενημέρωσαν για τις σχετικές ετοιμασίες, αμέσως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου» στις 22 Ιουλίου.
Εξήντα εννέα χώρες, μεταξύ τους οι ΗΠΑ και 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας που αριθμεί 2 εκατομμύρια κατοίκους.
Ο Σκ.Χισένι ανέφερε ότι αρκετές άλλες χώρες είχαν αναβάλει την αναγνώριση περιμένοντας τη γνωμοδότηση της Χάγης, λέγοντας μάλιστα ότι στην ΕΕ «ίσως και να υπάρξουν αναγνωρίσεις, ορισμένες εκ των οποίων κανείς δεν θα περίμενε».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Συνταγή: Πατατοσαλάτα
- Τέχνασμα του Τραμπ η παράταση της εκεχειρίας λένε οι Ιρανοί – «Πράξη πολέμου ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ»
- Κορύφωση της βίας στη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός
- Για αυτό η μουσική μας φέρνει πιο κοντά
- Καιρός: Βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Τετάρτη
- Απαρηγόρητη η Ντενίζ Ρίτσαρντς για τον θάνατο του Πάτρικ Μαλντούν
- Η ερωτική χημεία δεν φέρνει την τέλεια σχέση
- Οι μάγισσες επιστρέφουν: Μπούλοκ και Κίντμαν στα Μαγικά Φίλτρα 2 – Πρώτο τρέιλερ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 22.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-1-315x220.jpg)
































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442