«Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο ούτε νέα μέτρα», τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με την τρόικα. Επεκτείνεται κατά 25 δισ. ευρώ το πρόγραμμα εγγυήσεων για τις τράπεζες, σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο φορολογικό, νέος γύρος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από το φθινόπωρο.

«Δεν υπάρχει νέο μνημόνιο ούτε νέα μέτρα», τόνισε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συναντήσεων που είχε με την τρόικα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι κατά την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα συντάχθηκε ένα επικαιροποιημένο τεχνικό κείμενο, που δεν περιέχει νέες δεσμεύσεις ή νέα μέτρα, και το οποίο τις επόμενες εβδομάδες θα εξετασθεί από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.

{{{ moto }}}
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχει νέο μνημόνιο. Δεν υπάρχουν νέα μέτρα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο η ελληνική Κυβέρνηση εφαρμόζει με συνέπεια και με αποφασιστικότητα» είπε.

«Δεν έχουμε νέα κείμενα, με την έννοια ενός νέου μνημονίου. Υπάρχει το μνημόνιο το οποίο ψήφισε η Βουλή, εδώ είναι η επικαιροποίηση κάποιων τεχνικών κειμένων και βεβαίως η Βουλή θα ενημερωθεί μόλις τα κείμενα αυτά δημοσιοποιηθούν» συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξει επίσημη αποδέσμευση της β΄δόσης του δανείου, η οποία – όπως είπε – θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 13 – 15 Σεπτεμβρίου.

Αντίστοιχα, στις 7 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Ecofin προκειμένου να κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Κομισιόν για να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων.

Η ελληνική οικονομία θα περάσει από το επόμενο τεστ στο τέλος Οκτωβρίου, οπότε η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, ενώ άτυπη επίσκεψη των ελεγκτών θα υπάρξει και τον Σεπτέμβριο.

Ο υπουργός προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα το προσεχές φθινόπωρο.

Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο θα δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις δέκα πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ και τον ίδιο μήνα θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.

Νέο πακέτο εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, για τις τράπεζες

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την παροχή επιπρόσθετων εγγυήσεων, ύψους 25 δισ. ευρώ, στις τράπεζες, υπογραμμίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν από τα «τεστ αντοχής» πολύ καλά και ακόμη και η μια τράπεζα, η οποία ήταν κάτω από το όριο, (ATEbank), υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ασφαλής.

Συνολικά, οι εγγυήσεις θα ανέλθουν στα 55 δισ. ευρώ.

Η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, για επέκταση των εγγυήσεων, χωρίς να συνεπάγεται αυτόματα την παροχή εγγυήσεων στις τράπεζες. Αυτό γίνεται μετά από εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και με βάση τις ανάγκες ρευστότητας στα διαφορετικά τραπεζικά ιδρύματα.

Πρόκειται για επέκταση του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος στήριξης των τραπεζών, ο οποίος πρακτικά είχε μείνει ανενεργός ως τα μέσα του 2010. Διευκρινίζεται ότι ο πυλώνας αυτός δεν αφορά στην άμεση οικονομική στήριξη προς τις τράπεζες, αλλά απαιτεί την έκδοση τίτλων από τις ίδιες και απευθείας δανεισμό τους από την ΕΚΤ.

Επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό δεν αποτελεί ούτε στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, ούτε σημαίνει έκδοση ομολόγων από την πλευρά των Ελληνικού Δημοσίου και κατά συνέπεια δεν έχει καμία επίπτωση στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν μια σειρά από στρατηγικές επιλογές και ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μεταξύ των στόχων είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για τις στρατηγικές επιλογές, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ATEbank και η επέκταση του πυλώνα των εγγυήσεων.

Μέχρι 15 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση του δανείου

Ο υπουργός τόνισε ότι η αξιολόγηση της τρόικας ήταν θετική, καθώς και ότι η δεύτερη δόση του δανείου είναι εξασφαλισμένη και θα εκταμιευτεί μεταξύ 13 – 15 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται μπροστά σε νέες προκλήσεις και υποστήριξε ότι σημειώνεται πρόοδος στον έλεγχο των δαπανών των ΔΕΚΟ, αλλά – όπως χαρακτηριστικά είπε – «χρειάζεται δουλειά».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2010 τα έσοδα θα εξελιχθούν με μικρές αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους, προσθέτοντας ότι «θα συγκρατήσουμε τις δαπάνες περισσότερο από αυτό που προβλέπουν οι στόχοι».

Σημείωσε ακόμα ότι αν και σύμφωνα με το πρόγραμμα ο χρόνος θα κλείσει με έλλειμμα 18,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το 2010 με έλλειμμα κατά 1 δισ. λιγότερο, δηλαδή στα 17,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, διέψευσε δημοσιεύματα που θέλουν την απόκλιση των εσόδων από τους στόχους να φτάνει στο 1 δισ., τονίζοντας πως η απόκλιση είναι 350 εκατ. ευρώ.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι σε ένα πρόγραμμα τόσο δύσκολης προσαρμογής – όπως είπε – υπάρχουν και κίνδυνοι. Οι κίνδυνοι αυτοί, όπως εξήγησε, έχουν να κάνουν με την υστέρηση εσόδων, με υπερβάσεις δαπανών του κράτους στο β’ εξάμηνο, υπερβάσεις δαπανών στη γενική κυβέρνηση από ελλείμματα νοσοκομείων κ.λπ.

Πρόσθεσε, όμως, ότι υπάρχουν και θετικές επιπτώσεις που ξεκινούν από τις προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ακόμη ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω από την αύξηση του ΦΠΑ.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη συνέχειας της περιστολής των δαπανών, η οποία, όπως ανέφερε, σημειώνεται και στην έκθεση της τρόικας.

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι το πρώτο εξάμηνο η μείωση των δαπανών δεν οφείλεται στις περικοπές δαπανών και συντάξεων, αλλά κυρίως στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Διαρθρωτικές αλλαγές

«Όσο μπαίνει μια σειρά στα δημοσιονομικά, τόσο η σημασία του προγράμματος μεταφέρεται στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες πάταξης της φοροδιαφυγής, είπε ότι η κυβέρνηση το Φθινόπωρο θα προχωρήσει σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

«Θα έρθει νομοθετική παρέμβαση το φθινόπωρο με στόχο τη νέα δομή και νέα οργάνωση του φορολογικού συστήματος», επεσήμανε.

Εξάλλου, ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει ότι μπαίνουν ανώτατα όρια δαπανών στη γενική και κεντρική κυβέρνηση.

Σχετικά με τον κλάδο της υγείας, επανέλαβε ότι έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για να μπει τάξη στις δαπάνες των νοσοκομείων και απαρίθμησε δράσεις όπως η λειτουργία του ολοήμερου νοσοκομείου και ο διορισμός ελεγκτών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην απελευθέρωση αγορών και τα κλειστά επαγγέλματα, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του έτους το πλήρες σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, ενώ τον ίδιο μήνα θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για τις 10 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται περιλαμβάνονται η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι αποκρατικοποιήσεις.

«Δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων στο Δημόσιο»

Ερωτηθείς σχετικά, υπογράμμισε πως δεν τίθεται ζήτημα μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα και πως ο 13ος και ο 14ος μισθός είναι διασφαλισμένοι.

Για το δημόσιο τομέα, είπε ότι «δεν έχει τεθεί ζήτημα απολύσεων», σημειώνοντας πως το ζητούμενο είναι να υπάρξουν σχέδια αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην κερδοφορία.

«Θα υπάρξει μια μείωση προσωπικού, αλλά μέσω ανακατατάξεων και μέσω μετατάξεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», διαβεβαίωσε.

Τέλος, είπε ότι δεν θα γίνει φέτος αναθεώρηση του ΑΕΠ.

«Αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν πρόκειται να υπάρξει το 2010, τους στόχους θα τους πιάσουμε με βάση το σημερινό ΑΕΠ», είπε και προσέθεσε ότι «η όποια αναθεώρηση θα γίνει του χρόνου», καθώς και ότι είναι μια διαδικασία στην οποία η κυβέρνηση δεν θα μετέχει, καθώς «είναι θέμα της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr