Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επί ποδός πολέμου η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας

Επί ποδός πολέμου η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας

Συναγερμό στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει σημάνει η προοπτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων σε ιδιώτες, στο οποίο επιμένει η τρόικα. Οι συνδικαλιστές προειδοποιούν ανοιχτά την κυβέρνηση να μην σκεφτεί καν αυτήν την λύση γιατί θα βυθίσουν την χώρα στο σκοτάδι. Αλλά και η κυβέρνηση φαίνεται πως διαφωνεί με μία τέτοια λύση και αναζητά εναλλακτικές λύσεις.

Συναγερμό στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχει σημάνει η προοπτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο πώλησης μονάδων σε ιδιώτες, στο οποίο επιμένει η τρόικα.

Το θέμα ήταν στην ατζέντα και της -μαραθώνιας, όπως εξελίχθηκε- νέας συνάντησης του κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, καθώς και σε εκείνη με την υπουργό Ενέργειας Τ.Μπιρμπίλη.

Οι συνδικαλιστές προειδοποιούν ανοιχτά την κυβέρνηση να μην σκεφτεί καν αυτήν την λύση γιατί θα βυθίσουν την χώρα στο σκοτάδι. Αλλά και η κυβέρνηση φαίνεται πως διαφωνεί με μία τέτοια λύση και αναζητά εναλλακτικές λύσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, σε μία τουλάχιστον ασυνήθιστη κίνηση, απέστειλε SMS στους «συντρόφους βουλευτές» του ΠΑΣΟΚ (είναι μέλος του κόμματος από το 1974) προειδοποιώντας, με τη χαρακτηριστική έκφραση «θα ματώσουμε» ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα.

{{{ moto }}}
«Εμείς οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ούτε εργοστάσια πουλάμε, ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Καθαρές κουβέντες. Σε όλα υπάρχουν όρια. Ο αγώνας δεν είναι για μας, είναι για τον καταναλωτή. Γι’ αυτό θα φτάσουμε στα άκρα. Θα ματώσουμε» αναφέρει ο κ. Φωτόπουλος.

«Αν η κυβέρνηση δεν αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας προειδοποιούμε ότι θα κατεβάσουμε τους διακόπτες» δήλωσε και ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ, Κ.Κατσαρός.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στο δικτυακό τόπο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει αναρτηθεί εδώ και λίγες ημέρες «προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις επιταγές της τρόικας. «Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε. Για ό,τι συμβεί την ευθύνη δεν θα την φέρουμε εμείς. Η φυλακή δεν μας τρομάζει» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η αναδιάρθρωση των τιμολογίων ρεύματος που προβλέπεται από το Μνημόνιο θα φέρουν τσουχτερές αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ έως και 40%.

Η κυβέρνηση, από την άλλη, έχει καταστήσει σαφές ότι αντιτίθεται στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και αναζητά τις αντιπροτάσεις εκείνες που θα επιφέρουν «ισοδύναμο αποτέλεσμα», δηλαδή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, εισηγήσεις έχουν γίνει για πώληση εικονικής ισχύος σε ιδιώτες, συμμετοχή ιδιωτών στις νέες μονάδες που αναπτύσσει η ΔΕΗ, δημοπράτηση των νέων λιγνιτικών αποκλειστικά σε ιδιώτες, ανταλλαγή μονάδων με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και
Κλιματικής Αλλαγής Τ.Μπιρμπίλη, σε συνάντηση που είχε την Τρίτη με το κλιμάκιο της τρόικας επανέλαβε την αρνητική θέση της
κυβέρνησης ως προς το αίτημα πώλησης μονάδων και εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις. Πάντως οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο.

Η υπουργός Οικονομίας Λ.Κατσέλη, μιλώντας στη ΝΕΤ, επανέλαβε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει την πλειοψηφία στη ΔΕΗ και σημείωσε πως θα εξεταστεί ο τρόπος που θα προχωρήσει η απελευθέρωση της ενέργειας. Ερωτηθείσα για τις αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η κα Κατσέλη τόνισε ότι όλοι είμαστε πολύ ευαίσθητοι στο θέμα της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Υποδομών Δ.Ρέππας, μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά, δήλωσε: «Εγώ δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, το βέβαιο είναι ότι από τις πρώτες πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει, πουθενά δεν οδηγήθηκαν οι μεγάλοι κρατικοί Οργανισμοί Ενέργειας με αυτόν το βίαιο τρόπο στο να δώσουν ένα κομμάτι της περιουσίας τους».

«Να δούμε τα θέματα της μονοπωλιακής ή δεσπόζουσας θέσης, να δούμε τι προβλήματα δημιουργούνται στη λειτουργία της αγοράς. Πάντως, και εδώ θέλω να είμαι σαφής, δεν νομίζω ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα ή στην κρίση και την υπέρβαση της κρίσης είναι η ΔΕΗ και η εκποίηση ενός μέρους της περιουσίας του κράτους στην ενέργεια» πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Ενέργειας της ΝΔ Μ.Γιαννάκης σχολίασε: «Η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία μιας
απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απελευθέρωση και η διεύρυνση του ανταγωνισμού όμως, δεν ισοδυναμούν με τον κατατεμαχισμό και την απαξίωση της ΔΕΗ.»

«Κυβέρνηση και ΕΕ εκτός των άλλων έχουν στην ημερήσια διάταξη τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα και την πλήρη ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ γιατί αυτό απαιτεί η ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων, να κυριαρχήσουν παντού ώστε να κερδοσκοπούν ακόμα περισσότερο σε βάρος του λαού» αναφέρει το ΚΚΕ και ζητά «κοινό μέτωπο πάλης (…) για να ανατραπεί το βάρβαρο μνημόνιο, για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα».

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δεν πρόκειται καν να ξεκινήσει, αν δεν απελευθερωθούν οι διακόπτες από τους δεσμώτες τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν, η στρατηγικής σημασίας συμβολή της ΔΕΗ για το έθνος».

«Η ΔΕΗ αποτελεί στρατηγικής σημασίας δημόσιο οργανισμό στον τομέα της ενέργειας και για αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, να γίνουν επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να λειτουργεί με αποκλειστικά αναπτυξιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια» σχολίασε ο ΣΥΝ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024