Απομακρύνονται σε βάθος χρόνου τα πρατήρια που λειτουργούν σε πολυκατοικίες
Το νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια παρουσίασε ο Δημήτρης Ρέππας, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου των ΚΤΕΟ και κίνητρα για πρατήρια-συνεργεία αερίων καυσίμων. Επίσης αλλάζει το καθεστώς της ελάχιστης απόστασης για τη λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων και απομακρύνονται -σε βάθος χρόνου- όσα λειτουργούν σε πολυκατοικίες και άλλους παρόμοιους χώρους.
Το νομοσχέδιο για την οδική ασφάλεια παρουσίασε το υπουργείο Υποδομών,
το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει μηχανισμό ελέγχου της λειτουργίας των
ΚΤΕΟ, κίνητρα για τη δημιουργία πρατηρίων και συνεργείων αερίων καυσίμων
και κατάργηση του περιορισμού των 200 μέτρων ως ελάχιστης απόστασης για
τη λειτουργία πρατηρίων υγρών καυσίμων.
Αναλυτικά, ο κ. Ρέππας τόνισε ότι για πρώτη φορά θεσπίζεται μηχανισμός που θα ελέγχει τη σωστή λειτουργία των ΚΤΕΟ.
Όπως δήλωσε, υπάρχουν ΚΤΕΟ που στο 90% των οχημάτων, δεν βρίσκουν καμία ατέλεια, γεγονός που όπως είπε, είναι αρκετά ύποπτο.
Βάσει εκτιμήσεων, το 35%-40% των οχημάτων δεν περνά καθόλου από ΚΤΕΟ, παρά το γεγονός, ότι τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.
Στο εξής, παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτη Ι.Χ. που δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, να πάει για τεχνικό έλεγχο και μέσα σε δέκα μέρες να παρουσιάσει τη σχετική κάρτα. Έτσι θα πληρώσει μόνο το 1/8 του προστίμου, δηλαδή 50 ευρώ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη θέσπιση κάρτας θορύβου στα δίκυκλα και τρίκυκλα οχήματα.
Σε ό,τι αφορά για τα πρατήρια υγρών καυσίμων, καταργείται ο περιορισμός της ελάχιστης απόστασης των 200 μέτρων και ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι να λειτουργούν σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από χώρους όπου κατοικούν τουλάχιστον 50 άτομα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι βενζινάδικα που λειτουργούν σε πολυκατοικίες, ξενοδοχεία και άλλους τέτοιους παρόμοιους χώρους θα πρέπει να απομακρυνθούν. Για το σκοπό αυτό, δίνεται 12ετής προθεσμία για τη μετακόμιση των πρατηρίων αυτών.
Για το θέμα της απόστασης υπάρχει ήδη αντίδραση από τους πρατηριούχους, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τρίτη.
Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη σύσταση εθνικού συμβουλίου οδικής ασφάλειας, τη δημιουργία γενικής διεύθυνσης οδικής ασφάλειας.
Στο εθνικό συμβούλιο οδικής ασφάλειας στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι αρμόδιοι κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς, θα ασχολείται με το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν την οδική ασφάλεια και θα υποστηρίζει το έργο της αρμόδιας διϋπουργικής επιτροπής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κρήτη: Αυτοκίνητο σε τρελή πορεία πήρε σβάρνα σταθμευμένα ΙΧ και ανετράπη – Σώοι οι τρεις επιβαίνοντες
- Θεσσαλονίκη: Οριοθετημένη η φωτιά στο Περιβολάκι Λαγκαδά – Συνεχίζεται η επιχείρηση κατάσβεσης
- Ο Μέσι έγινε έξαλλος με τον διαιτητή Πινέιρο: «Να μου μιλάς με σεβασμό, όπως εγώ» (vid)
- ΗΠΑ: Πέθανε ξαφνικά ο στενός σύμμαχος του Τραμπ, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ
- Χανιά: Μετέφεραν πλυντήριο ρούχων πάνω σε… ηλεκτρικό πατίνι – Δείτε βίντεο
- Ο Άντι Μπέρναμ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας – Τον στηρίζει η πλειοψηφία των Εργατικών βουλευτών
- Πέθανε η Αντουανέτ Μπάουερ, η ηθοποιός του Star Trek και του The Twilight Zone
- Hellenic Train: Διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης λόγω φωτιάς – Η ανακοίνωση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442