Πολλαπλασιάστηκαν οι απειλές για τη Βρετανία μετά την εισβολή στο Ιράκ, κατά την MI5
H στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ προκάλεσε σημαντική αύξηση στις τρομοκρατικές απειλές στη Βρετανία, υπογράμμισε η πρώην γενική διευθύντρια της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, MI5.
H στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ προκάλεσε σημαντική αύξηση στις τρομοκρατικές απειλές στη Βρετανία, υπογράμμισε η πρώην γενική διευθύντρια της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας, MI5.
Όπως εξήγησε η βαρώνη Ελάιζα Μάνινχαμ-Μπούλερ, που ανέλαβε καθήκοντα το Μάρτιο του 2002, οι υπηρεσίες δυσκολεύονταν να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο αριθμό περιστατικών που ακολούθησαν τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, το Μάρτιο του 2003.
«Το Ιράκ φανάτισε μία γενιά νέων ανθρώπων -όχι μία ολόκληρη γενιά, αλλά κάποιους από αυτήν τη γενιά- που θεώρησαν την εισβολή μας στο Ιράκ, μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν, ως επίθεση κατά του Ισλάμ» δήλωσε η Μάνινχαμ-Μπούλερ.
Μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003, οι υπηρεσίες πληροφοριών αναγνώρισαν 70 με 80 Βρετανούς μουσουλμάνους που πήγαν στο Ιράκ για να πολεμήσουν κατά των δυτικών δυνάμεων, πρόσθεσε η πρώην επικεφαλής της MI5.
Επιπλέον, ανέφερε ότι μεταξύ του 2001 και του 2008 η Βρετανία ερεύνησε περίπου 16 «πραγματικές» υποθέσεις συνωμοσίας στη χώρα, από τις οποίες κατάφερε να σταματήσει τις δώδεκα.
Όπως εκτίμησε, η ανατροπή του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσέιν επέτρεψε για πρώτη φορά στην αλ Κάιντα να αυξήσει την επιρροή της στο Ιράκ.
Η επιτροπή Τσίλκοτ δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2009 από τον τέως πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν μετά την απομάκρυνση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ για να ερευνήσει τις πολιτικές ευθύνες της βρετανικής κυβέρνησης στην εισβολή στο Ιράκ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Χριστοδουλίδης μετά την πρόσκρουση drone στη βάση στο Ακρωτήρι: Δεν θα αποτελέσουμε μέρος στρατιωτικής επιχείρησης
- «O Μίροτιτς αποχωρεί στο τέλος της σεζόν από τη Μονακό»
- Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 6 Μαρτίου
- Ιράν – Λαριτζανί: «Δεν θα διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ»
- Ένας νέος κόσμος… «Χωρίς άντρες» στη Σκηνή Brecht-2510
