Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον Κάλαμο. Η φωτιά ξεκίνησε από το Μικροχώρι Καλάμου και τώρα καίει εκτάσεις σε Καπανδρίτι και Βαρνάβα, όπου εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί και οι φλόγες έχουν φτάσει σε αυλές σπιτιών. Κλειστή η λεωφόρος Βαρνάβα-Καπανδριτίου.

Πρόσκαιρη αναζωπύρωση παρουσίασε η φωτιά στο Λαύριο. Άνοιξε για την κυκλοφορία η λεωφόρος Αθηνών-Σουνίου, δεν τίθεται θέμα εκκένωσης της κατασκήνωσης στο Βαρνάβα.

Οι ισχυροί άνεμοι εμποδίζουν την επιχείρηση κατάσβεσης στον Κάλαμο, στην οποία
συμμετέχουν 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, 11 αεροπλάνα, 4 ελικόπτερα,
έξι πεζοπόρα τμήματα. Στο έργο συνδράμουν οι τοπικές αρχές με 14 υδροφόρες, εθελοντές και κάτοικοι.

Διάσπαρτες είναι οι εστίες της πυρκαγιάς. Το μεγαλύτερο μέτωπο βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Βαρνάβα και το μικρότερο στα βορειοανατολικά της ίδιας περιοχής.

Μεγάλο μέτωπο μαίνεται σε χαράδρα και εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των πυκνών καπνών είναι δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης, ωστόσο οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής ευελπιστούν να έχουν θέσει τη φωτιά υπό έλεγχο μέχρι το βράδυ.

Στο κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοσοχοΐδης.

Αναζωπύρωση παρουσίασε η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίτερα στο Λαύριο, αλλά οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατάφεραν να τη θέσουν και πάλι υπό έλεγχο.
{{{ map }}}
Νωρίτερα, δύο κατοικίες υπέστησαν ζημιές, ενώ απειλήθηκαν σπίτια στον οικισμό «Πασάς». Τελικά δεν χρειάστηκε να εκκενωθούν οι παιδικές κατασκηνώσεις που
βρίσκονται στην περιοχή.

Φωτιά, που γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο, ξέσπασε και στο Άνω Σούλι Μαραθώνα. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος του Μαραθώνα στη ΝΕΤ, Σπύρος Ζαγάρης, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το μοναστήρι Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Πυρκαγιά το απόγευμα του Σαββάτου και στα όρια των νομών Λακωνίας – Μεσσηνίας, στον Άγιο Νίκωνα Μάνης, σε αγροτική και δασική έκταση. Στο μέτωπο επιχειρούν δύο αεροπλάνα.

Υπό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά την εκδήλωσή της το απόγευμα φωτιά σε περιοχή με ξερά χόρτα κοντά στο ΚΤΕΟ Αναβύσου.

Ακόμα 35 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ