Η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την Ιβέτα Ραντιτσόβα, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό της Σλοβακίας, ανέλαβε επισήμως καθήκοντα την Παρασκευή με τη δέσμευση να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να θέσει τη φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης πίσω στο δρόμο της σύγκλισης με την πλουσιότερη Δύση.

Με κεντρικό σύνθημα τη λιτότητα ανέλαβε καθήκοντα ο νέος, τετραμερής δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στη Σλοβακία με επικεφαλής την 53χρονη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας, η οποία ορκίστηκε στην Μπρατισλάβα ενώπιον του Σλοβάκου Προέδρου, Ιβάν Γκασπάροβιτς.

Αναμένοντας μια αύξηση του ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ για φέτος και το δημόσιο χρέος να παρουσιάζει ανοδική τάση τελευταία, η νέα κυβέρνηση προγραμματίζει δραστικές περικοπές στο δημόσιο τομέα με μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και με ακύρωση ήδη εγκεκριμένων δημόσιων διαγωνισμών, αλλά και με ελαστικότερες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Αρνητική είναι η στάση του κυβερνητικού συνασπισμού και ως προς τη σλοβακική συμμετοχή στο Σύμφωνο Στήριξης του ευρώ και τη βοήθεια προς την Ελλάδα, συμμετοχή την οποία τα τέσσερα κόμματά του έχουν επικρίνει έντονα.

Αντιδρώντας σε αυτές τις τοποθετήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει προς την κυβέρνηση της Σλοβακίας, η οποία από πέρσι ανήκει στην Ευρωζώνη, ότι σε περίπτωση προβλημάτων θα αφεθεί στην τύχη της.

Η 53χρονη Ραντιτσόβα είναι επικεφαλής του τετρακομματικού συνασπισμού που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των εδρών στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Στις κάλπες θριάμβευσε το αριστερό κόμμα Smer του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο. Αναδείχθηκε η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη συγκεντρώνοντας ποσοστό 34,8%, όμως η συμμαχία των κεντροδεξιών κομμάτων απέσπασε την πλειοψηφία των εδρών (71 σε 150 έδρες).

Το πρώτο ζήτημα που καλείται να χειριστεί η νέα κυβέρνηση είναι η συμμετοχή της στο πακέτο διάσωσης ύψους 750 δισ. χωρών για τις χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση. Ο υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος θα
παρουσιάσει τη θέση της Μπρατισλάβα στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr