Ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση τις περικοπές στον προϋπολογισμό για το 2011
Το πράσινο φως στις περικοπές κατά 3,8% του γερμανικού προϋπολογισμού για το 2011 έδωσε η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος προβλέπει και χαμηλότερο δανεισμό. Το «ψαλίδι» γλίτωσε η παιδεία και η έρευνα, με το σχετικό υπουργείο να βλέπει μάλιστα αύξηση του προϋπολογισμού τους, λιγότερα χρήματα θα συρρεύσουν όμως στα ταμεία του υπουργείου Εργασίας.
Το πράσινο φως στις περικοπές κατά 3,8% του γερμανικού προϋπολογισμού
για το 2011 έδωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος προβλέπει και
χαμηλότερο δανεισμό.
Συνολικά, τα έξοδα της ομοσπονδιακής γερμανικής κυβέρνησης σχεδιάζεται να ανέλθουν σε 307,4 δισ. ευρώ, από τα 319,5 δισ. ευρώ για φέτος. Με το βλέμμα στη μείωση του ελλείμματός της, η Γερμανία σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω τις δαπάνες της στα 301 δισ. ευρώ το 2012 και να τα διατηρήσει σταθερά για τα επόμενα δύο χρόνια.
«Εκπληρώνουμε τις προϋποθέσεις για μείωση του ελλείμματος που θα προσανατολίζεται στην ανάπτυξη» ανέφερε σχετικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Από τις περικοπές γλίτωσαν οι κρίσιμοι τομείς της Παιδείας και της Έρευνας, το υπουργείο για τις οποίες είδε μάλιστα σημαντική αύξηση 7,2% στον προϋπολογισμό του (ο οποίος θα φτάσει τα 11,6 δισ. ευρώ).
Αντιθέτως, ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας -μακράν το πιο «πολυέξοδο» της Γερμανίας- υφίσταται τη μεγαλύτερη περικοπή: 7,9%, ή 131,8 δισ. ευρώ. Η μείωση αντικατοπτρίζει τις περικοπές στα επιδόματα των μακροχρόνια ανέργων και των επιδομάτων αδείας νέων γονέων.
Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας δεν υφίσταται μειώσεις άμεσα, αλλά εξαιρετικά σημαντικό κρίνεται ότι το υπουργείο έχει συντάξει λίστα με προτάσεις για περικοπές δαπανών εξοπλισμών που μπορούν μακροπρόθεσμα να εξοικονομήσουν μέχρι και 9,3 δισ. ευρώ. Η γερμανική στρατιωτική συμμετοχή είναι από τις σημαντικότερες στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αφγανιστάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Κληρονομικό δίκαιο: Ασπίδα προστασίας για τις περιουσίες των κληρονόμων
- Φορολογικές δηλώσεις: Τα πέντε SOS για ιδιοκτήτες ακινήτων
- Γιατί είναι ασύμφορη η συνταξιοδότηση μετά τα 40 έτη ασφάλισης
- Παρθένα, αγία ή πιστή σύζυγος; Το αίνιγμα του Ραφαήλ πίσω από τη «Νεαρή Γυναίκα με Μονόκερο»
- Πώς το μυαλό μας «διαβάζει» τα emojis
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Ένοχη για επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών – Η ποινή
- Τελικά θα μας πάρει η Τεχνητή Νοημοσύνη τις δουλειές; – Το παράδειγμα με την Starbucks
- Δημοσκόπηση: Ένα «καράβι» σε λάθος… κατεύθυνση – Γιατί οι πολίτες νιώθουν αποκλεισμένοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442