Αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή η κρίση Τουρκίας-Ισραήλ, λέει η Συρία
Η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ θα επηρεάσει τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, δηλώνει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους απειλώντας ευθέως με διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ εάν δεν ζητήσει συγγνώμη για την αιματηρή επίθεση κατά της νηοπομπής για τη Γάζα.
Η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ θα επηρεάσει τη σταθερότητα της
Μέσης Ανατολής, δηλώνει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ την ώρα που η
κυβέρνηση Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους απειλώντας ευθέως με διακοπή των
διπλωματικών της σχέσεων με το Ισραήλ εάν δεν ζητήσει συγγνώμη για την
αιματηρή επίθεση κατά της νηοπομπής για τη Γάζα.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μαδρίτη ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι η διπλωματική σύγκρουση ωθεί την Άγκυρα σε «δεύτερο ρόλο» στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό.
«Αν η σχέση της Τουρκίας με το
Ισραήλ δεν ανανεωθεί, θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να διαδραματίσει
κάποιο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η η υποβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας αναμφίβολα θα
επηρεάσει τη σταθερότητα της περιοχής» επισήμανε ο Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι ο πραγματικός λόγος για την αστάθεια είναι οι ισραηλινές επιθέσεις, αναφερόμενος
στην αιματηρή επιδρομή Ισραηλινών κομάντο εναντίον του τουρκικού πλοίου του Στόλου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Τουρκία απείλησε τη Δευτέρα διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι θα διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ, εάν η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν ζητήσει συγγνώμη για την επιδρομή ή δεν αναγνωρίσει μια διεθνή αντικειμενική επιτροπή και το πόρισμά της.
Η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη, ούτε και αποδέχεται τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για το αιματοκύλισμα της διεθνούς νηοπομπής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Μήνυμα Αραγτσί: Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της φιλοσοφίας (Μέρος Η’)
- Αρκάς: Η δυσοίωνη «καλημέρα» της Τρίτης
- Είναι το περπάτημα η λύση στα προβλήματά μας;
- Ακίνητα εκτός σχεδίου: Το 2027 η αναγνώριση δρόμων που θα δίνουν οικοδομησιμότητα
- ΠΑΣΟΚ: Ο αγώνας δρόμου μεταξύ Κέντρου και Αριστεράς



