Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί εμφανίστηκαν οι πολυκύτταροι οργανισμοί

Νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί εμφανίστηκαν οι πολυκύτταροι οργανισμοί

Οι πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί, στους οποίους κατατάσσονται όλες οι περίπλοκες μορφές ζωής που γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίστηκαν στη Γη πριν από 2,1 δισ. χρόνια, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, καταλήγει μελέτη που παρουσιάζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού Nature.

Οι πολυκύτταροι ευκαρυωτικοί οργανισμοί, στους οποίους κατατάσσονται
όλες οι περίπλοκες μορφές ζωής που γνωρίζουμε σήμερα, εμφανίστηκαν στη
Γη πριν από 2,1 δισ.
χρόνια, πολύ νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί ως σήμερα, καταλήγει
μελέτη που παρουσιάζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού Nature.

Διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει στο βρετανικό περιοδικό την ανακάλυψη απολιθωμάτων μήκους περίπου ενός εκατοστού, οι οποίες ανήκουν πιθανότατα σε κάποιο πολυκύτταρο ζώο και όχι σε μεγάλη αποικία βακτηρίων.

Οι πρώτες μορφές ζωής που εμφανίστηκαν στη Γη ήταν μονοκύτταροι προκαρυωτικοί οργανισμοί, των οποίων το βασικό χαρακτηριστικό είναι η απουσία ορισμένων εσωτερικών δομών, και ειδικότερα η απουσία οργανωμένου πυρήνα.

Στην κατηγορία των προκαρυωτικών οργανισμών κατατάσσονται μόνο τα βακτήρια και τα αρχαιοβακτήρια, τα οποία κυριάρχησαν στον πλανήτη για μεγάλο μέρος της ιστορίας του. Ορισμένοι από τους οργανισμούς αυτούς σχημάτιζαν αποικίες, όχι όμως και πολύπλοκες, πολυκύτταρες μορφές όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.

Όλες οι υπόλοιπες μορφές ζωής, από τα φυτά μέχρι τον άνθρωπο, κατατάσσονται στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς, οι οποίοι συγκεντρώνουν το γενετικό υλικό τους σε έναν ευδιάκριτο πυρήνα στο κέντρο των κυττάρων.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι οι ευκαρυωτικοί οργανισμοί εμφανίστηκαν πριν από περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια. Πρόσφατα, πάντως, ανακαλύφθηκαν απολιθώματα ενός πολυκύτταρου οργανισμού, του Grypania spiralis, ο οποίος έζησε πριν από 1,6 δισ. χρόνια και δεν αποκλείται να ήταν ευκαρυωτικός.

Τα απολιθώματα που παρουσιάζονται τώρα στο Nature είναι αρχαιότερα και από το Grypania spiralis, καθώς χρονολογούνται στα 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η εμφάνιση της ευκαρυωτικής ζωής «δεν συνέβη πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια, αλλά πριν από 2,1 δισεκατομμύρια χρόνια» σχολίασε στο AFP ο Αμπντεραζάκ ελ Αλμπανί, μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας.

Τα απολιθώματα που εξέτασαν οι ερευνητές βρέθηκαν στη Γκαμπόν της Αφρικής και έχουν μήκος από 7 χιλιοστά έως 12 εκατοστά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Ραζβάν Λουτσέσκου: Πήρε πολλά από όλους τους ποδοσφαιριστές

Οταν μια ομάδα έχει 20 (!) σκόρερ, σημαίνει πολλά για το πνεύμα και τη νοοτροπία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024