Στενές οικονομικές σχέσεις με φαρμακοβιομηχανίες φερονται να είχαν τρεις επιστήμονες που συνέταξαν τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για αγορά εμβολίων κατά της γρίπης των χοίρων, σύμφωνα με έρευνα από δημοσιογραφική ομάδα και ιατρικό περιοδικό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, οι επιστήμονες που συνέταξαν τις οδηγίες το 2004, είχαν στο παρελθόν, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, λάβει αμοιβές από τη Roche και τη GlaxoSmithKline.

Οι εταιρείες παρασκευάζουν αντίστοιχα τα φάρμακα Tamiflu και Relenza, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά της πανδημίας γρίπης. Η εφημερίδα υπολογίζει ότι οι φαρμακοβιομηχανίες αποκόμισαν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έσπευσαν μαζικά να αγοράσουν φάρμακα.

Αν και οι ίδιοι είχαν δημοσιοποιήσει τις σχέσεις τους, ο ΠΟΥ δεν το έπραξε προτείνοντας την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων. Ένας μάλιστα συγκαταλέγεται στους συντάκτες επιστημονικής εργασίας που υποστήριζε την αποτελεσματικότητα του Tamiflu.

Η Βρετανία δαπάνησε για αγορά φαρμακευτικού υλικού περί το ένα δισεκατομμύριο λίρες, με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση να αρχίσει έρευνα για το κόστος που είχε η απόφαση στους φορολογούμενους.

Η έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian υπογράφεται από το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, έναν μη-κερδοσκοπικό οργανισμό και το έγκριτο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ